Pasen 2012: lijn in de pauselijke kledij

Bij deze wens ik alle lezers van deze weblog alsnog een

ZALIG PAASFEEST!

* * * * *

Pauselijke kledij

In lijn met de traditie van deze weblog zal ik ook nog even ingaan op de kledij van de paus, die telkens zo wisselvallig was. Deze keer verscheen Benedictus XVI voor zijn toespraak en de zegen Urbi et Orbi in de liturgische kledij die hij tijdens de voorafgaande mis aan had: een barok kazuifel met dito mijter. Hiermee droeg de paus dezelfde kledij als met Pasen 2011 en Pasen 2010.

Als we de afgelopen jaren op een rijtje zetten, lijkt er nu dus wel enige bestendigheid te komen in de wijze waarop de paus bij deze gelegenheid gekleed gaat, namelijk met Pasen in de liturgische misgewaden, en met Kerst in de pauselijke koorkledij (bestaande uit de rode schoudermantel met staatsiestola, zoals inmiddels al te zien was tijdens de kerstzegen van 2008, 2009, 2010 en 2011).

Links: liturgisch kazuifel met mijter tijdens de Paaszegen
Rechts: koorkledij met staatsiestola tijdens de Kerstzegen

Het lijkt er ook op dat dit verklaard kan worden uit het feit dat de paus met Pasen direct aansluitend op de mis de zegen uitspreekt en zodoende dan de misgewaden aanhoudt en zich niet omkleedt. Met Kerst heeft Benedictus de voorafgaande mis op kerstochtend gedurende zijn hele pontificaat niet zelf opgedragen en kon zich daarom speciaal voor de zegen in de koorkledij kleden.

Hoewel er nu dus inmiddels wel een lijn in het gebruik van deze pauselijke kledij is ontstaan, blijft het een merkwaardige en onbevredigende ontwikkeling. Het was paus Benedictus die met ingang van Kerstmis 2008 bewust de pauselijke koorkledij voor de zegen Urbi et Orbi invoerde, om zo een zichtbaar onderscheid aan te brengen met de voorafgaande eucharistieviering.

Daar is op zich wat voor te zeggen, ware het niet dat hij zelf allerminst consequent is geweest bij het in de praktijk brengen van dit idee. Zo verscheen hij voor de zegen tamelijk willekeurig afwisselend in kazuifel, koorkap of koorkledij. En ook nu verschijnt Benedictus XVI dus alleen met Kerst in de door hem voorgestane kledij, en met Pasen niet (terwijl hij in 2008 speciaal voor Pasen zelfs de witte koorkledij weer in ere hersteld had). Hierdoor lijkt hij zijn eigen beleid helaas niet heel serieus te nemen.

(Zie ook de fraaie foto’s van de pauselijke gewaden tijdens de Goede Week en Pasen op The Pope Benedict Forum – waar overigens ook werd gesignaleerd dat Benedictus nu al voor de tweede keer met Pasen geen rondje door het publiek op het Sint Pietersplein meer heeft gereden en daardoor steeds minder vaak met gewone gelovigen in aanraking komt)

Dank voor de bloemen

Tenslotte dankte de paus bij de paaswens in het Nederlands ook deze keer weer voor de bloemen uit Nederland, die het Sint Pietersplein versierden. Opmerkelijk was dat bleek dat deze frase aanvankelijk niet in de tekst voorkwam, en er pas weer aan werd toegevoegd nadat de Nederlandse RKK-correspondent Wilfried Kemp de secretaris van de persdienst hierop had geattendeerd.

Plaats een reactie