Katholieke internetdomeinen

Sinds medio vorig jaar zijn er een aantal veranderingen te zien als het gaat om de domeinnamen (ook wel URL’s genoemd) waaronder bekende katholieke websites te vinden zijn.

Vaticaanse websites

Om te beginnen creëert het Vaticaan nu geleidelijk aan steeds meer adresen onder het eigen top-leveldomein .va. Lange tijd bestond alleen het adres www.vatican.va als zijnde de gecombineerde homepage van de paus, de Heilige Stoel en Vaticaanstad, maar sinds in juni 2011 het nieuwsportaal www.news.va gelanceerd werd, krijgen in versneld tempo steeds meer Vaticaanse instellingen een eigen domeinnaam. Als nieuwste kwam onlangs de Congregatie voor de Geloofsleer met een eigen homepage onder het adres www.doctrinafidei.va.

Nederlandse websites

In Nederland nam de website Isidorusweb in november 2011 de domeinnaam www.katholiek.nl over. Deze website met zeer uiteenlopende katholieke info is sindsdien onder beide adressen bereikbaar, maar presenteert zich nu als katholiek.nl, wat uiteraard een veel herkenbaardere en makkelijkere domeinnaam is dan het wat lastige www.isidorusweb.nl. Vóór de overname stond onder katholiek.nl jarenlang een fraai ogend, maar nauwelijks ingevulde pagina met katholieke informatie.

Vergelijkbaar is de website www.katholiek.tk, die met name veel informatie biedt over het Vaticaan en de kerkelijke organisatie. Deze site was al wat langer ook bereikbaar via de meer gangbare domeinnaam www.katholiek.org, maar presenteert zich eveneens sinds vorig jaar nadrukkelijk onder die laatste naam.

Het voorheen bekendste Nederlandse katholieke internetportaal, www.KatholiekNederland.nl, is met ingang van september vorig jaar geheel opgeheven. De domeinnaam linkt nu door naar de vernieuwde website van de omroep RKK, www.rkk.nl. Die omroep had altijd al wel een eigen site, maar onderhield daarnaast, in opdracht van de bisschoppenconferentie, de genoemde website KatholiekNederland.nl. Met name conservatieve katholieken ergerden zich regelmatig aan het in hun ogen te progressieve geluid op die site. De nieuws- en informatievoorziening van KatholiekNederland.nl is sindsdien grotendeels verplaatst naar RKK.nl.

Organisatorisch mag er nu dus wel een duidelijker onderscheid zijn gekomen tussen de officiële website van de bisschoppenconferentie (www.rkkerk.nl) en die van de omroep RKK (www.rkk.nl), maar zoals men ziet komt dat in de beide domeinnamen niet tot uitdrukking. Beide lijken verwarrend veel op elkaar en de vraag is dan ook waarom de omroep niet KatholiekNederland.nl had kunnen aanhouden, of zich nadrukkelijk onder www.omroeprkk.nl had kunnen presenteren.

Tenslotte werd de officiële website van de bisschoppenconferentie afgelopen week korte tijd gehackt, waarbij de hackers de mededeling “Katholieke Kerk Nederland per direct opgeheven” op de site plaatsten. Voor het Katholiek Nieuwsblad was dit aanleiding om een lang commentaar te plaatsen waarin een deskundige uitvoerig uitlegt hoe slecht de site van de bisschoppen wel niet beveiligd was.

Reden daarvoor lijkt minder de zorg om de bischoppelijke homepage te zijn, als wel het feit dat die gemaakt blijkt te zijn door Eric van den Berg, die ook de maker is van het eerdergenoemde Isidorusweb en die regelmatig kritisch commentaar vanuit het Katholiek Nieuwsblad te verduren krijgt. Ook hier zien we dus helaas wederom dat katholieken er nog veel te veel een handje van hebben om elkaar onderling te bevechten, in plaats van gezamelijk iets positiefs op te bouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s