Pasen 2014: Franciscus laat niets pauselijks van het Urbi et Orbi meer over

Eerder vandaag vierde paus Franciscus het tweede paasfeest van zijn pontificaat. Traditiegetrouw kijk ik hier weer even speciaal naar de uitvoering van de zegen Urbi et Orbi, waar ook dit jaar wederom een verandering ten opzichte van voorgaande keren te zien was.

Net als de eerdere twee keer verscheen de Paus in zijn witte soutane, waaroverheen hij tijdens het uitspreken van de zegen in eigenlijke zin een eenvoudige witte stola zonder enige versiering droeg:

Pasen 2014: Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit

Pasen 2014: Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit

Bij de vorige zegen droeg hij nog een rode stola, die toen bedoeld leek als een meer sobere vervanging van de rijkversierde pauselijke staatsiestola die zijn voorganger paus Benedictus XVI droeg.

Nu het deze keer echter een witte stola was, lijkt het erop dat de stola niet meer aan de staatsiestola refereert, maar gebruikt wordt net zoals priesters en bisschoppen in het algemeen een stola dragen, namelijk eentje die overeenkomt met de liturgische kleur van de betreffende dag, in dit geval dus wit voor het hoogfeest van Pasen.

Kerst 2013: Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit

Kerst 2013: Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit

Tijdens zijn eerste Urbi et Orbi, met Pasen 2013, droeg paus Franciscus een kleinere en wat blekere versie van de brede barokke staatsiestola die zijn voorganger Benedictus XVI droeg, maar zonder de bijbehorende pauselijke koorkledij met onder meer de fluwelen en met wit bont omzoomde schoudermantel:

Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit, Pasen 2013

Paus Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit, Pasen 2013

Met deze nieuwste verandering is er nu feitelijk geen enkel kledingstuk of parament meer over dat het “pauselijke” van de zegen Urbi et Orbi uitdrukt. Afgezien van de witte soutane (met overigens nog altijd een detonerende zwarte pantalon eronder) staat paus Franciscus er nu net zo als elke willekeurige andere priester of bisschop een zegen zou geven.

Waar paus Benedictus XVI nog juist heel nadrukkelijk en opzichtig de speciale en unieke positie van het pausschap wilde benadrukken, heeft de huidige paus dat binnen een jaar in het radicaal tegenovergestelde veranderd.

—-

Sinds zijn eerste Urbi et Orbi met Pasen 2013 spreekt paus Franciscus ook niet meer de paaswensen in ruim 60 verschillende talen uit, iets dat tot dan toe een vast en kenmerkend onderdeel van dit ritueel was.

Wel bedankte de Paus nog voor de bloemen uit Nederland, niet met het legendarische zinnetje in het Nederlands, maar net als de rest van zijn toespraak in het Italiaans.

Ook in deze zin treedt Franciscus dus eerder op als een lokale geestelijke, waarbij bijna elke concrete uitdrukking van mondialiteit ontbreekt.

2 gedachten over “Pasen 2014: Franciscus laat niets pauselijks van het Urbi et Orbi meer over

  1. Pingback: Staatsiestola keert terug tijdens Urbi et Orbi | Rooms-Katholieke Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s