Waarom de paus nog in Casa di Santa Marta woont

Eerder schreef ik hier dat paus Franciscus voorlopig nog in het gastenverblijf Casa di Santa Marta blijft wonen.

Voor deze opmerkelijke stap werden verschillende verklaringen gezocht en gegeven. Bijvoorbeeld dat paus Franciscus het pauselijke appartement te groot vond en zichzelf daar niet wil isoleren en bovendien graag bij het eten mensen wil kunnen spreken en ontmoeten.

Dit is echter geen heel dwingende reden om in het Casa di Santa Marta te blijven. Paus Johannes Paulus II stond er bijvoorbeeld ook om bekend dat hij bij lunch en diner vaak allerlei gasten (waaronder schrijvers en kunstenaars) uitnodigde om dan tijdens het eten mee te praten.

Hoe paus Franciscus samen met enkele medewerkers dineert in een van de eetzalen van het Casa di Santa Marta, is te zien op deze foto, die onlangs beschikbaar kwam:

santamarta-diner

Net als de suite waar Franciscus nu in verblijft oogt ook deze ruimte tamelijk steriel en weinig sfeervol – het kon zomaar in elk willekeurig hotel ergens op de wereld zijn.

Het blijft dan ook moeilijk voorstelbaar dat de paus zich hier prettiger voelt, dan in het pauselijk appartement, waar hij zijn verder helemaal niet bijzonder grote of luxe kamers een meer persoonlijk en huiselijk karakter zou kunnen geven.

De bovenstaande foto geeft echter wel een belangrijke vingerwijzing: de paus verblijvend in een onpersoonlijk hotel geeft namelijk het beeld van iemand die zich niet wil hechten aan een bepaalde plek, maar ongebonden wil zijn, om daarheen te kunnen gaan waar mensen hem nodig hebben, waarheen God hem roept.

Dat is geheel in lijn met zoals het de heilige Franciscus van Assisi voor ogen stond en het is ook de insteek van de Jezuitenorde, waartoe paus Franciscus behoort. Dit lijkt dan ook vooralsnog de meest plausibele verklaring voor zijn beslissing om voorlopig nog in het Casa di Santa Marta te blijven wonen.

We zullen dit waarschijnlijk ook moeten zien in combinatie met de nadruk die paus Franciscus op zijn functie als bisschop van Rome legt. Hij lijkt namelijk vooralsnog vooral de mensen in zijn bisdom nabij te willen zijn: de geestelijken in het Casa di Santa Marta, de parochianen van Vaticaanstad, de mensen op het Sint-Pietersplein en de gevangenen in Rome.

Paus Johannes Paulus II voelde zich evenmin gebonden aan het pauselijk paleis en bezocht bijna alle 330 parochies in zijn bisdom, maar is bovendien naar de mensen in uiteindelijk maar liefst 129 verschillende landen gereisd. Of paus Franciscus zijn nabijheid tot de mensen ook zover zal uitbreiden zal de toekomst moeten uitwijzen.

—–
Zie ook dit artikel, waarin wordt gemeld dat paus Franciscus zich vooral geisoleerd gevoeld zou hebben toen hij het pauselijk appartement voor het eerst betrad en daarom de voorkeur gaf aan het Casa di Santa Marta.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s