De meubels en de mijter van het Casa Santa Marta

Gisteren werd bekend dat paus Franciscus nog geen intrek neemt in het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis, maar voorlopig blijft wonen in het Casa di Santa Marta, het Vaticaanse gastenverblijf waar hij tijdens het conclaaf logeerde. Hoe lang hij hier nog blijft en of, en zo ja, wanneer hij naar het pauselijk appartement verhuist is momenteel nog niet bekend.

Het Casa di Santa Marta in Vaticaanstad

Het Casa di Santa Marta in Vaticaanstad

Het Casa di Santa Marta, of in het Latijn: Domus Sanctae Marthae (DSM), is een groot gebouw in Vaticaanstad met ruim 120 kamers. Het werd in 1996 speciaal gebouwd om de kardinalen op een wat meer comfortabele wijze te kunnen huisvesten, gedurende de tijd dat zij in conclaaf verblijven om een nieuwe paus te kiezen.

De hal van het Casa Santa Marta

De hal van het Casa Santa Marta

Als kardinaal Bergoglio verbleef de huidige paus tijdens het afgelopen conclaaf in een standaardkamer, maar nu heeft hij zijn intrek genomen in de wat grotere suite 201, die speciaal gereserveerd is voor een nieuw gekozen paus of hooggeplaatste gasten. Inmiddels zijn er de volgende foto’s van deze suite beschikbaar gekomen:

De salon in de pauselijke suite van het Casa Santa Marta

De salon in de pauselijke suite van het Casa Santa Marta

De pauselijke werkkamer in het Casa Santa Marta

De pauselijke werkkamer in het Casa Santa Marta

De pauselijke slaapkamer in het Casa Santa Marta

De pauselijke slaapkamer in het Casa Santa Marta

De paus heeft nu de beschikking over een aparte salon, een werkkamer en een slaapkamer annex badkamer. Wat echter vooral opvalt zijn de nogal kitscherige en bombastische meubels waarmee deze kamers zijn ingericht (daarentegen staan er wel moderne Cisco VoIP-telefoons).

Deze inrichting past bijna nog minder bij de sobere en eenvoudige stijl van paus Franciscus, dan het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis. Onnauwkeurige mediaberichten doen voorkomen alsof dat appartement zo “vorstelijk” zou zijn, maar de inrichting ervan is over het algemeen soberder en stijlvoller dan de suite waar hij nu verblijft. Ik zal daarom binnenkort op deze weblog een inkijkje in het pauselijk appartement geven.

Het is ook niet zozeer vanwege een al of niet luxere inrichting, maar omdat de paus graag nog wat langer in een gemeenschap samen met andere geestelijken en medewerkers wil verblijven – aldus de verklaring van het Vaticaan. Wel zal paus Franciscus het pauselijk appartement gebruiken om belangrijke gasten te ontvangen en zijn zondagse Angelusgebed uit te spreken.

Het Casa Santa Marta omvat naast wat salons en eetkamers ook een modern vormgegeven kapel. Hier heeft paus Franciscus al meermalen de mis opgedragen, in bijzijn van gasten en personeel van Vaticaanstad:

De kapel van het Casa Santa Marta

De kapel van het Casa Santa Marta

Overigens herhaalt zich de geschiedenis, want in 1903 besloot ook paus Pius X dat hij wilde blijven wonen in de kamer die hij tijdens het conclaaf van dat jaar had toegewezen gekregen. Deze kamer bevond zich op de derde etage van het Apostolisch Paleis en sinds dat jaar bevindt zich daar dan ook het pauselijk appartement. Vanaf de bouw van dit paleis in 1589 tot 1903 bewoonden de pausen de eerste etage, waar tegenwoordig de kardinaal-staatssecretaris woont.

Tenslotte viel mij aan het Casa Santa Marta nog een veelzeggend klein detail op. Boven de hoofdingang bevindt zich namelijk het wapen van paus Johannes Paulus II, die dit gebouw in 1996 liet bouwen. Opmerkelijk aan dit wapen is dat er geen tiara boven staat, maar een mijter!

Het wapen van paus Johannes Paulus II boven de ingang van het Casa Santa Marta

Het wapen van paus Johannes Paulus II boven de ingang van het Casa Santa Marta

Het wapen dat in 1978 bij de inhuldiging van paus Johannes Paulus II werd vastgesteld, vertoonde nog als vanouds een tiara. In 2005 verving paus Benedictus XVI die drievoudige kroon echter door een mijter – wat als een opzienbarende vernieuwing werd gezien. Nu blijkt dus dat al onder Johannes Paulus II een pauselijk wapen met een mijter erop werd afgebeeld, wat aangeeft dat dit dus al langere tijd als een optie werd gezien.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s