De sede vacante-stola van de kardinaal-deken

In een eerder bericht zagen we hoe in de huidige periode van de Sede Vacante of Sedisvacatio, de verantwoordelijke kardinaal-camerlengo een kleine paarsrode staf draagt als teken van zijn ambt.

Net zo onbekend als het gebruik van die staf, is het feit dat tijdens deze periode de deken van het College van Kardinalen over zijn koorkledij een stola draagt, vergelijkbaar met de staatsiestola zoals die normaliter door de paus wordt gedragen:


Kardinaal-deken Ratzinger met de staatsiestola tijdens het
binnengaan van de Sixtijnse Kapel voor het conclaaf van 2005

De kardinaal-deken is de voorzitter van het College van Kardinalen en alszodanig verantwoordelijk voor de gang van zaken gedurende de periode dat er geen paus is.

De door hem gedragen staatsiestola is geheel vergelijkbaar met die van de paus: twee brede banen van rode stof, rijkelijk voorzien van goudborduursel en van onderen wat breder uitlopend. Wel oogt dit model wat valer (en ouder?) dan de grote staatsiestola die de paus draagt als hij na zijn uitverkiezing op het balkon van de Sint-Pieter verschijnt.

Vooralsnog viel op internet niets over het gebruik van deze staatsiestola te vinden, zelfs niet op de zeer uitgebreide Catholic Encyclopedia uit 1913. Desondanks lijkt het erop dat deze stola symboliseert dat de pauselijke macht gedurende de Sede Vacante tijdelijk door het College van Kardinalen, onder leiding van de deken daarvan, wordt beheerd.

cardinaligiuramento2
Een iets duidelijkere foto van het conclaaf van 2005

De staatsiestola moet worden onderscheiden van de normale stola, die door alle priesters en bisschoppen gedragen wordt als onderdeel van de liturgische gewaden en dan ook de desbetreffende liturgische kleur van dat moment heeft.

De huidige kardinaal-deken is Angelo Sodano, de vroegere kardinaal-staatssecretaris. Omdat hij echter al ouder dan 80 is, mag hij niet deelnemen aan het conclaaf. Datzelfde geldt voor de subdeken, Roger kardinaal Etchegaray, waardoor in elk geval het conclaaf onder leiding zal staan van Giovanni Battista kardinaal Re. Of hij dan ook de staatsiestola zal dragen, zullen we waarschijnlijk morgen zien.

UPDATE 12-3-2013:
Vandaag zagen we dat de mis Pro Eligendo Summo Pontifice werd opgedragen door kardinaal-deken Sodano, maar dat de leiding van het conclaaf daarna in handen kwam van kardinaal Re. Inderdaad droeg hij daarbij ook de hierboven beschreven staatsiestola:

sv2013-stolare
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s