Mogelijke nieuwe pausnamen

Sinds paus Benedictus XVI op 11 februari zijn aftreden aankondigde wordt er druk gespeculeerd over wie van de kardinalen zijn opvolger kan gaan worden. Veel minder aandacht is er vooralsnog voor welke naam de toekomstige paus mogelijk zal kunnen aannemen.

Sinds de 10e eeuw is het gebruikelijk dat een paus na zijn keuze een nieuwe naam aanneemt en sinds de 16e eeuw is dat de regel geworden. Pausen kiezen vaak een naam van een voorganger die zij bewonderen, die hen tot inspiratie dient, of op wiens beleid en stijl zij willen voortbouwen. Daardoor zijn er vele pausnamen met hoge volgnummers gekomen.

Voor de komende nieuwe paus ligt het voor de hand dat hij zal teruggrijpen op recente pausnamen. De meest waarschijnlijke opties zijn daarbij:

Paulus VII
Paus Paulus VI (pontificaat van 1963-1978) gold als een intelligente en moderne paus, die weliswaar omstreden besluiten nam over anticonceptie en het celibaat, maar ook vele vernieuwingen introduceerde: zo deed hij afstand van de pauselijke tiara en was hij de eerste paus die per vliegtuig andere landen ging bezoeken.

Johannes XXIV
Paus Johannes XXIII (pontificaat van 1958-1963) was een geliefde en populaire paus met een sympathieke uitstraling. Hij werd vooral bekend door het Tweede Vaticaanse Concilie te beginnen, om daarmee de Kerk te moderniseren en bij de tijd te brengen.

Leo XIV
Paus Leo XIII (pontificaat van 1878-1903) geldt als een paus met een sociaal gezicht, aangezien hij vooral bekend is van zijn encycliek Rerum Novarum waarin hij pleit voor rechtvaardige arbeidsomstandigheden. Ook staat hij bekend om zijn Maria-devotie en bevorderde hij katholieke beoefening van de wetenschappen.


Paus Leo XIII op de allereerste filmbeelden die
ooit van een paus zijn gemaakt (1896)

Wat minder waarschijnlijke namen voor de nieuwe paus zijn de volgende:

Benedictus XVII
Dat een paus de naam van zijn voorganger overneemt is niet heel gebruikelijk, maar gebeurde wel wanneer de nieuwe paus de continuiteit wilde benadrukken. Mede omdat de vorige paus Benedictus XVI nog leeft, zal een Benedictus XVII nu niet heel waarschijnlijk zijn.

Johannes Paulus III
De populaire Johannes Paulus II (pontificaat van 1978-2005) geldt als een dermate unieke, maar ook overheersende paus, dat het als tamelijk aanmatigend, of tenminste behoorlijk gedurfd zou overkomen om deze naam over te nemen.

Gregorius XVII
Paus Gregorius XVI (pontificaat van 1831-1846) gold als een reactionaire conservatief, die onder meer een tegenstander was van de democratie. Paus Gregorius VII (pontificaat van 1073-1085) geldt als een van de grote kerkhervormers, maar wist vooral ook de (wereldlijke) macht van het pausschap te vergroten. Waarschijnlijk mede door deze achtergrond zijn er recent al twee andere zogeheten tegenpausen onder de naam Gregorius XVII geweest.

Pius XIII
Paus Pius XII (pontificaat 1939-1958) is later nogal overdreven heftig bekritiseerd vanwege zijn opstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien geldt hij als de laatste vertegenwoordiger van een bijna vergoddelijkt pausschap en zou ook het volgnummer 13 deze pausnaam tot een eerder ongelukkige keuze maken. De in conservatieve kring bewonderde paus Pius X (1903-1914) was een verklaard tegenstander van modernisme, liberalisme en communisme.

Deze overwegingen maken Pius tot de minst waarschijnlijke naam voor de nieuwe paus. Des te opmerkelijker dat deze naam wel hoog eindigt bij gokkantoren, maar vermoedelijk zullen mensen die daar geld op inzetten, niet degenen zijn met het meeste inzicht kerkelijke nuances.

Uiteraard is het ook goed mogelijk dat de nieuwe paus een minder gebruikte naam uit het verleden kiest (zoals Stefanus, Adrianus e.a.), of geheel nieuwe naam, danwel een nieuwe combinatie van twee namen, zoals eerder paus Johannes Paulus I deed.

Poll
Uit een poll op de website van het Katholiek Nieuwsblad blijkt dat de lezers van die website een weinig realistische voorkeur voor de nieuwe pausnaam blijken te hebben. Daar staan namelijk Petrus II, Gregorius XVII en Pius XIII op de eerste, resp. derde en vierde plaats. Petrus II kiezen zou dermate aanmatigend zijn, dat dit zo ongeveer wel de laatste naam is die een paus zou aannemen.

Domeinnamen
Tenslotte bleek toevallig dat voor alle bovengenoemde potentiële pausnamen de internet-domeinnamen eindigend op .com ook allemaal al door iemand geregistreerd zijn. Pius XIII en Leo XIV zijn bovendien ook nog voor een aantal andere top level domeinen geregistreerd.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s