De verzegeling van het pauselijk appartement

Afgelopen donderdag 28 februari vond het aftreden plaats van paus Benedictus XVI, onder grote publieke belangstelling, maar zonder speciale ceremonie. Wel zijn, buiten het zicht van de media, traditiegetrouw de pauselijke zegels gebroken en de pauselijke appartementen verzegeld.

Pauselijke appartementen
Van dat laatste zijn nu voor het eerst videobeelden vrijgegeven, waarop te zien is hoe de Apostolische Kamer bijeenkomt en hoe het pauselijk appartement in Vaticaanstad door de kardinaal-camerlengo verzegeld werd. De volgende ochtend werd door de vice-camerlengo ook het pauselijk appartement naast de kathedrale basiliek van Sint-Jan van Lateranen verzegeld. Anders dan voorheen werd het appartement in het zomerverblijf Castel Gandolfo niet verzegeld, aangezien emeritus-paus Benedictus daar momenteel tijdelijk verblijft.

Video
Een lange versie van de video met de verzegeling is te zien op de website van Omroep RKK, een wat kortere is via YouTube beschikbaar:


Camerlengo-staf

In deze video zien we een aantal opmerkelijke dingen. Zo krijgt de kardinaal-camerlengo een staf overhandigd, waarvan de website van de omroep RKK vermeldt dat het de “ferula” is, waarmee hij de deur van het pauselijk appartement zou verzegelen. Dat is echter onjuist: behalve in het Italiaans (waar ferula een algemeen woord voor staf of scepter is), is elders ferula een meer specifieke aanduiding voor de kruisstaf van de paus. Bovendien gebruikt de kardinaal in dit geval zijn staf niet voor het verzegelen. Daarvoor worden twee aparte zegelstempels gebruikt, zoals duidelijk in de video te zien is.

Over deze kleine, met paarsrood fluweel bekleedde staf is via internet geen verdere informatie te vinden, maar afgaande op oude beelden van eerdere conclaven, lijkt dit het attribuut te zijn dat de kardinaal-camerlengo tijdens de sede vacante voert als teken van zijn ambt.

Deurtje
Ook opmerkelijk is dat men eerst het pauselijk appartement binnengaat en naar een klein deurtje loopt, dat zich bijna verborgen in de wand tegenover de ingang bevindt. Dat deurtje wordt verzegeld met papieren plakband, waarop door middel van een inktstempel het zegel van de Apostolische Kamer wordt gestempeld. Men zou hierdoor denken dat dat deurtje toegang tot de pauselijke vertrekken geeft, maar dat is niet het geval.

Privélift
Volgens diverse mediaberichten, blijkt dat de deur van de pauselijke privélift te zijn, ondanks dat het, gezien de plaatsing en de geringe hoogte, eerder van een meterkast of iets dergelijks lijkt te zijn. Niettemin lijkt het wel te kloppen dat dat de deur van de lift is, aangezien zich aan die kant een kleine uitbouw bevindt, die als liftkoker kan fungeren.

Dit is goed te zien op de volgende gereconstrueerde plattegrond van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis, waarbij het betreffende deurtje zich bevindt in de vestibule tegenover de hoofdingang, die uitkomt op de grote trap, de Scala Nobile:

palap-2013-800

Hoofdingang verzegeld

Nadat het liftdeurtje was verzegeld, zien we op de video dat dat de grote deur van de hoofdingang afgesloten werd middels een grote sleutel, vergelijkbaar met die van ouderwetse brandkasten. Tenslotte werd ook deze deur verzegeld. Dit gebeurde door middel van een rood lint, waarop een zegel werd bevestigd. Dit werd aangebracht met behulp van een speciaal soort trechter, waarbij echter niet duidelijk is of om vloeibaar gemaakte zegellak, danwel zegelwas ging. Ondanks het moderne hulpmiddel lijkt het resultaat slechts een zeer gebrekkig en nauwelijks herkenbaar zegel te zijn geworden.

Zegelen
De trechter zal een goed hulpmiddel zijn om zegels aan te brengen op een vel papier of perkament (wat in het Vaticaan nog redelijk vaak gebeurt), maar voor een loshangend zegel is dat bepaald geen handige methode. Eeuwenlang deed men dit echter heel simpel door een rond plakje zacht gemaakte bijenwas te nemen, daar de linten op te leggen, er nogmaals een rond plakje was op te leggen en die beide tussen twee zegelstempels te persen.

Het is dan ook enigszins verbazend dat een organisatie met zulke oude tradities en gebruiken, kennelijk niet meer goed weet hoe een deugdelijk zegel te maken, ook al betreft dit hier een wat minder routineuze aangelegenheid.

Heropening

De pauselijke appartementen, zowel die in het Apostolisch Paleis, als in het Paleis van Lateranen, zullen pas weer geopend worden zodra er een nieuwe paus gekozen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s