Paus Benedictus veroordeelt niet alleen homohuwelijk, maar ook kortetermijn-kapitalisme

In zijn boodschap voor de komende Wereldvredesdag, die op 1 januari 2013 plaatsvindt, heeft paus Benedictus XVI onlangs gezegd dat de vrede onder meer bedreigd wordt door economische activiteiten die louter gericht zijn op eigen gewin.

Bij economische handelen zouden mensen volgens de paus ook altijd gericht moeten zijn op duurzaamheid, op toekomstige generaties en op menswaardige arbeidsomstandigheden, zowel lokaal als internationaal.

Dit zijn belangrijke punten, zeker nu vele landen en mensen zoveel last ondervinden van een economische crisis, die vooral te wijten is aan een veel te ver doorgeschoten focus op kortetermijnwinsten.

Helaas gingen nagenoeg alle grote media hieraan voorbij, maar pikten ze uit de behoorlijk lange boodschap wél de zinsnedes waarin het homohuwelijk als een bedreiging voor de vrede zou worden betiteld.

Ook de wat meer progressieve katholieke website van Omroep RKK pikte het punt van het homohuwelijk eruit. Alleen het conservatieve Katholiek Nieuwsblad kopte met: Paus: ‘Ongebreideld kapitalisme is gevaar voor wereldvrede’ – net als het persbureau Reuters, dat zijn bericht voorzag van de titel Pope calls for new economic model, more ethical markets.

Ondanks de hoge actualiteit van de financiële crisis, kwam paus Benedictus eerder vandaag opnieuw terug op de kwestie van seksualiteit en gender. In zijn kersttoespraak voor de Romeinse Curie noemde hij het een gevaar als mensen zich niet meer richten naar hoe zij als man of vrouw geschapen zijn.

Op de sociale media leidde dit wederom tot een stortvloed van ongekende hoon en spot, wat jammer is, aangezien het vraagstuk over in hoeverre mensen zich zouden moeten laten bepalen door hun biologische geslacht wel degelijk een bredere maatschappelijke discussie waard zou zijn.

Wat het Vaticaan hierbij enigszins lijkt te ontgaan, is dat het meer radicale progressieve individualisme ook in westerse landen als Nederland al weer aardig op z’n retour is. Duidelijk is dit te zien aan de opkomst van de zogeheten straatcultuur onder jongeren, waarbij onder meer traditionele, of beter gezegd karikaturale man-vrouw verhoudingen gecultiveerd worden.

Vanuit een al te sterk en eenzijdig mannelijkheidsideaal, gaat ook dat gepaard met nadelen, zoals onder meer intolerantie en vijandigheid richting homo’s en vrouwen. Ook in vele katholieke landen is de machocultuur iets dat net zo goed correctie behoeft. In goed katholieke traditie gaat het dus ook bij dit onderwerp uiteindelijk om een gulden middenweg.
.—

PS: Inmiddels is in Trouw en op de website van Omroep RKK gesignaleerd dat de paus in zijn laatste rede homo’s en het homohuwelijk helemaal niet genoemd heeft. Toch heeft de uitermate tendentieuze berichtgeving in de algemene en de homomedia opnieuw tot een dermate grote ophef geleid, dat er via Facebook een reeds door meer dan 26.000 mensen gesteunde actie kwam om de paus met Pasen geen bloemen uit Nederland meer te sturen.

PPS: lees ook de beschouwing van Jan Dirk Snel over deze rel in De Volkskrant.
.
Zie ook: mijn eerdere log Abortus: woede en ongeloofwaardigheid uit 2010.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s