Paus Benedictus XVI viert 85e verjaardag

Vandaag viert paus Benedictus XVI zijn 85e verjaardag en is daarmee de oudste paus in functie sinds paus Leo XIII, die in 1903 op 93-jarige leeftijd overleed. Al bij zijn verkiezing tot paus in 2005 was Joseph Ratzinger met 78 jaar de oudste gekozene sinds 275 jaar.

Ter gelegenheid van deze verjaardag was er geen feestelijke openbare misviering, zoals bij zijn 80e verjaardag in 2007. Wel was er een kleinere besloten viering in de Capella Paolina, vlak naast de Sixtijnse Kapel in het Apostolisch Paleis van het Vaticaan. Deze kapel heeft Benedictus enkele jaren geleden geheel in oude luister laten herstellen.

Dat de verjaardagsviering in die kapel plaatsvond staat ook symbool voor de lijn van zijn pontificaat. De Capella Paolina stamt uit de 16e eeuw en is rijk versierd in laat-renaissance en barokstijl. en daarmee een voorbeeld van de Contrareformatie. Ook het beleid van Benedictus XVI is sterk gericht op de innerlijke versterking van de Kerk, waar de paus zich ook qua uiterlijke presentatie graag bij aansluit door het weer invoeren van bijv. de barokke kazuifels.

Hiermee onderscheidt de huidige paus zich duidelijk van zijn voorganger Johannes Paulus II, wiens beleid zich ook mooi laat aflezen aan de kapel in het Vaticaan die hij destijds in de jaren ’90 liet restaureren, namelijk de Redemptoris Mater-kapel. Die heeft een aankleding gekregen in een stijl die zowel modern als oosters aandoet en die daarmee ook symboliseert zien hoe Johannes Paulus bruggen probeerde te slaan naar de moderne cultuur en naar de Oosterse Kerken.

Zowel de meer naar binnen gekeerde stijl van de Benedictus XVI als het meer naar buiten gekeerde optreden van zijn voorganger laten zich dus beide ook aflezen aan de kapellen die zij in het Vaticaan hebben laten restaureren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s