Episcopaat vs Observatrix

Onlangs deed zich een kwestie voor die een zeer onaangenaam beeld gaf van hoe mensen binnen de Kerk tegenwoordig met elkaar menen te moeten omgaan. Het gaat hierbij om de zaak van het Episcopaat versus Observatrix.

Observatrix is de nickname waaronder de Rotterdamse advocate mr. Erica Schruer jarenlang een gelijknamige weblog bijhield, met name gewijd aan schuldhulpverlening en ontwikkelingen binnen de vaderlandse afdeling van de Katholieke Kerk. Dat laatste deed ze uitermate kritisch, soms op het fanatieke en onbeschofte af.

Mevr. Schruer had de laatste tijd onder meer veel kritiek op het beleid van de nieuwe aartsbisschop van Utrecht, mgr. Wim Eijk, dat zij als dictatoriaal aanmerkte. Kennelijk is deze kritiek de aartsbisschop, en mogelijk ook andere bisschoppen, inmiddels teveel geworden.

Enkele weken geleden schreef Observatrix namelijk dat zij namens de bisschoppenconferentie een brief van een advocaat had ontvangen, met het kennelijke “verzoek” om haar kritische logs te verwijderen. Vervolgens is zij, om de eer aan zichzelf te houden, begonnen al haar ruim 2000 artikelen uit de rubriek Sentire cum Ecclesia (meedenken met de Kerk) te verwijderen.

Ze kondigde aan per 8 mei met een nieuwe insteek te komen, maar afgezien van een resume van de afgelopen ontwikkelingen is het daar, bij mijn weten, niet van gekomen. Inmiddels is de weblog verdwenen, de gelijknamige website offline en ook haar twitteraccount opgeheven. Het enige wat nog lijkt te resteren is een heus Wikipedia-artikel over deze inmiddels roemruchte weblog.

Wat de redenen voor deze totale verdwijning van Observatrix zijn, is mij vooralsnog niet bekend. Feit is wel dat dit alles de indruk wekt dat kritiek binnen de Kerk keihard wordt afgestraft. Zelf kon ik me niet altijd in de snijdende toon van Observatrix vinden, maar ik heb onderhand wel meer begrip voor haar frustratie en boosheid gekregen.

Zeker in de huidige tijd (met alle lessen die we uit het verleden geleerd zouden moeten hebben) en zeker in de Kerk (waar een respectvolle omgang met elkaar centraal zou moeten staan) zou het niet zo mogen zijn dat kritiek op dermate harde wijze wordt onderdrukt, of dat mensen zich zelfs maar tot zwijgen gedwongen zouden moeten voelen.

(Lees over deze zaak ook “Observatrix ‘stopt’ – een nabeschouwing” door Erik van Goor, die mevr. Schruer ziet als één van de laatst overgebleven strijders uit de tijd van de grote polarisatie en die nu slachtoffer is geworden van een angstvallig hooggehouden facadeconservatisme)

Update dec. 2011: inmiddels is gebleken dat het weblog van Observatrix al weer enige tijd online is.

Advertenties

One thought on “Episcopaat vs Observatrix

  1. Schande, hoe de bemanning van de Maliebaan altijd is omgegaan met wijlen Pater Drs Winand Kotte, hoe zij het als zogenoemde “”roomskatholieken”” hebben durven presteren, diens aardse leven tot een hel te maken, hem doelbewust hebben doodgetreiterd. GODgeklaagd! Datzelfde patroon hebben zij tot nu toe gevolgd jegens “”Observatrix”” (Mr H.D.L.M. Schruer) benevens
    Dr N. Stienstra. Hoe durven zij?! De chef van de Maliebaan heeft zichzelf volstrekt onmogelijk gemaakt. SCHANDE! Deze figuur dient uit zichzelf te verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s