Zaligverklaring Johannes Paulus II

Eerder vandaag heeft paus Benedictus XVI zijn voorganger Johannes Paulus II zalig verklaard. Ter ere daarvan hier één van de vele bijzondere initiatieven van onze vorige paus, namelijk de videoclip Abba Pater uit 1999:

(deze versie is Japans ondertiteld, maar visueel de beste die ik zo snel kon vinden).

Deze videoclip werd gemaakt ter promotie van de gelijknamige CD, waarop diverse gebeden en meditatieve teksten te horen waren. Naast de CD werd destijds ook een bijzonder fraai, eveneens gelijknamig boek uitgegeven, dat helaas nauwelijks bekendheid en navolging heeft gekregen.

Vandaag vond de zaligverklaring van Johannes Paulus II plaats op een dag die om meerdere redenen toepasselijk is, namelijk 1 mei:

Niet alleen is vandaag Beloken Pasen, oftewel de eerste zondag na Pasen, maar ook is het de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid, een feestdag die Johannes Paulus II in het jubeljaar 2000 instelde naar aanleiding van de visioenen van de Poolse zieneres Maria Faustina Kowalska.

Daarnaast is 1 mei vanuit de socialistische traditie de Dag van de Arbeid. Eveneens toepasselijk aangezien paus Johannes Paulus II in Polen ooit zelf als arbeider gewerkt heeft, zich de omstandigheden van de arbeiders heeft aangetrokken en daar, in de traditie van de sociale leer van de Kerk, onder andere de encycliek Centesimus Annus over schreef.

Tijdens de zaligverklaring droeg paus Benedictus XVI een redelijk modern kazuifel dat eerder ook al door Johannes Paulus II gedragen werd. Daarmee paste de huidige paus, die zelf een voorkeur voor de rijkversierde barokke stijl lijkt te hebben, zich gepast aan zijn voorganger aan.

Ter gelegenheid van de zaligverklaring heeft het Vaticaan ook speciaal de volgende fotowebsite gemaakt: www.johnpaulii.va

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s