Kerkhistoricus Peter Nissen verlaat de Kerk

.

Vandaag kwam het bericht dat prof.dr. Peter Nissen, hoogleraar kerk- geschiedenis aan de Nijmeegse Universiteit, de Rooms-Katholieke Kerk heeft verlaten en zich "als vriend" heeft aangesloten bij de landelijke Remonstrantse Broederschap en de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Nijmegen.

Peter Nissen was lange tijd regelmatig een vaste gast in de media als het ging om het verklaren van gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Katholieke Kerk. Hij stond vaak kritisch tegenover Rome en het traditionele hixc3xabrarchische leergezag. Toenemende frustratie daarover schijnt nu ook de reden van zijn overstap te zijn:

"De vernieuwing is in de rooms-katholieke kerk van hogerhand afgeremd en teruggedraaid, de verbeelding is er aan banden gelegd, de Geest wordt er getemd door wet en gezag. Wie hun stem hiertegen verheffen, worden monddood gemaakt of buitengesloten."

Hoewel zijn kritiek op het instituut en de traditionele leer mij soms te ver ging, hoop ik dat hij nog wel commentaar op de ontwikkelingen binnen de RK-Kerk zal kunnen geven. Zijn overstap naar een andere kerk zal dat vermoedelijk wel lastiger maken, aangezien hij nu niet meer "van binnenuit" spreekt.

Ik betreur dat, want hierdoor houden we als katholieken nog minder deskundige sprekers over. Dat hij progressief en kritisch was, is tegenwoordig minder belangrijk dan het feit dat hij op academisch niveau en met kennis van zaken dingen aan een groot publiek kon uitleggen.

Vooral daaraan is een groot gebrek. Ik merk steeds vaker dat mensen de Katholieke Kerk, en eigenlijk alle christenen, als een sekte zien, met een hardvochtige God, een dictatoriale aardse leider en slaafse gelovigen die elk woord van de Bijbel letterlijk nemen. Op dezelfde manier worden trouwens ook moslims weggezet.

Door de vergrijzing is bijna al de hele generatie van de "volkskerk" verdwenen en daarmee ook de kennis van de enorm rijke katholieke cultuur. De gelovigen die nu nog actief zijn weten vaak ook niet heel erg veel meer over het katholicisme en de clerus lijkt in toenemende mate ramen en deuren te willen sluiten. Nu ook nog de weinige overgebleven deskundigen de Kerk verlaten, vrees ik het ergste, althans voor de Nederlandse kerk in de tijd die voor ons ligt…

.

Advertenties

7 thoughts on “Kerkhistoricus Peter Nissen verlaat de Kerk

 1. Wat hebben al die progressief-kritische intellectuelen ons opgeleverd? Helemaal niets. Ik ben blij dat dit soort figuren de Heilige Moederkerk verlaat.

 2. Kritiek houdt ons scherp… want laten we niet vergeten dat ook de Kerk in haar lange geschiedenis heel veel geleerd heeft van kritiek die in eerste instantie vaak verboden werd, maar later toch van waarde bleek…

 3. Een ietwat late reactie…
  Ik ben absoluut niet blij met zijn ”adoptie”; weg van de Moederkerk.
  Dhr. Nissen is een typisch gevalletje van ”kheb een papiertje, ben gedoopt en MOET dus een mening hebben over alles binnen de RKkerk. En laat ik nou net ook het concilie aanhangen en haar verkeerd begrijpen”
  Dit soort mensen heeft het concilie ons opgeleverd… ik zou zeggen (Deo Volente) het concilie heroverwegen en vooral de liturgie terugveranderen, leken van het priesterkoor halen en alle onkatholieke dingen in de ban.
  En btw; dat stukje over weinig katholiciteit klopt ook wel (helaas) mijn ouders en eigenlijk hele familie zijn zwaar-heidens (behalve opa en oma). Maar op de een of andere manier ben ik toch gelovig en kerkgaand; acoliet zelfs, en later meer:D

 4. Ben onderhand 80 jaar!
  Ben Rk opgevoed ben steeds actief geweest in rk jeugdbeweging ,vakorgenisatie,schoolraad,welzijnswerk etc.
  Ben altijd critisch geweest,heb onlangs een aantal vragen gesteld aan bischop Eyck en Wiertz.Heb nooit geen antwoord ontvangen.
  Ben nu gewoon een zoekend christen.
  Ben er van overtuigd,dat de zg leiders van de RK kerk alleen bezig zijn met streven naar macht.
  A.Zwart

 5. Vind het jammar dat hij niet is blijven vechten binnen de kerk.
  Heb het zelf wel geprobeerd maar de kerk is niet geinteresserd in de gevoelens en meningen van leken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s