Eenzijdig onderzoek?

Afgelopen dinsdag, 11 mei, stemden de Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen in met het voorstel (in pdf) van de commissie Deetman tot het houden van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland sinds 1945.

Nu is het houden van een wetenschappelijk onderzoek naar deze ongewenste praktijken op zich een goede zaak. Toch heb ik mijn twijfels. Ten eerste omdat het onderzoek vermoedelijk meer gevallen van misbruik aan het licht zal brengen, dan waarmee nog iets gedaan zou kunnen worden op strafrechtelijke of disciplinaire manier. Met de huidige stemming waarin vaak geen genade voor daders lijkt te bestaan, zal dat voor menigeen onbevredigend blijven.

Ten tweede vind ik het eenzijdig en tendentieus om alleen de Rooms-Katholieke Kerk aan zo een zwaar en grondig onderzoek te onderwerpen.Door deze focus gaat men o.a. voorbij aan het feit dat ook de RK-Kerk vaak een kind van haar tijd is. Hiërarchische structuren en een zwijgcultuur waarin misstanden verborgen werden gehouden waren kenmerkend voor vroegere periodes.

Deze fenomenen kwamen destijds in de hele samenleving voor, dus ook bij de protestantse kerken, bij de overheid en bij alle mogelijke particuliere ondernemingen en organisaties. Daardoor zijn “wij” in zekere zin allemaal mede-schuldig en niet alleen de katholieke gezagsdragers.

Dit pijnlijke, maar onvermijdelijke inzicht dreigt nu echter weer op voorhand buiten beeld gehouden te worden. Men zegt wel vaak dat de Kerk zo graag haar handen in onschuld wast en de vuile was binnen wil houden, maar de burgerlijke overheid heeft daar minstens zo’n handje van. Denk aan de uiterst moeizame en trage wijze waarop bijvoorbeeld ons slavernijverleden en onze politionele acties in Indonesië erkend werden.

Het was veel evenwichtiger geweest als er een wetenschappelijk onderzoek zou komen naar seksueel misbruik in de gehele samenleving, of in elk geval in meerdere sectoren. Wellicht zou dat te omvangrijk worden, maar voor zo’n heikele kwestie had het mijns inziens wel zuiverder geweest.

Ergens komt dit onderzoek op mij ook een beetje over als een linke streek van de protestantse staatsman Deetman: de bisschoppen hadden immers eigenlijk geen keus dan maar te accepteren met wat hij hen zou voorstellen….

Advertenties

One thought on “Eenzijdig onderzoek?

  1. “Het was veel evenwichtiger geweest als er een wetenschappelijk onderzoek zou komen naar seksueel misbruik in de gehele samenleving, of in elk geval in meerdere sectoren. Wellicht zou dat te omvangrijk worden, maar voor zo’n heikele kwestie had het mijns inziens wel zuiverder geweest.”

    Hoe geloofwaardig is het als zo’n onderzoek in opdracht van de katholieke Kerk gedaan zou worden. Leuk of niet, maar ondanks de tijdgeest, heeft de Kerk een grotere verantwoordelijkheid gehad – vanwege haar hoge moraal xc3xa9n de ‘brutaliteit’ die ook nog eens op niet-katholieken op te willen leggen – en daardoor ook meer schuld dan andere organisaties waarbinnen misbruik vxc3xb3xc3xb3rkwam. De Kerk zal diep, zeer diep door het stof moeten. Mij lijkt dit niet slecht, maar alleen maar heel terecht (ook in het kader van de andere wang toekeren). Eigenlijk zouden die andere organisaties ook door het stof moeten, maar ja, je kent het … doofpotcultuur, hxc3xa8. Die is er echt niet alleen in katholieke kringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s