Wordt de Kerk te orthodox?

Afgelopen vrijdag 5 februari was op Radio 1 in het programma Kunststof de bekende priester Antoine Bodar te gast. Zoals altijd had hij ook deze keer weer vele dingen te zeggen die tot nadenken stemmen. Wat ik er hier even wil uitlichten is dat volgens hem de toekomst van de Kerk aan de orthodoxie is, dat wil zeggen de rechte, juiste leer.

Een uitspraak van dezelfde strekking werd een week eerder, op zaterdag 30 januari, gedaan door de aartsbisschop van Utrecht, mgr. Wim Eijk, in een groot interview in De Telegraaf. Daarin zei hij onder meer het volgende: “Jongeren zijn in het algemeen meer open voor de traditie. Als ze nog kerken, willen ze over het algemeen de liturgie vieren volgens Romeinse gebruiken (kennelijk: Latijnse of Tridentijnse liturgie). Zij zoeken het authentieke christelijke geloof. Ik zie mezelf als een representant van die jongere generatie.”

Natuurlijk is het begrijpelijk dat kerkelijke gezagsdragers verheugd constateren dat de kerk van de toekomst zich weer naar de officiële leer lijkt te voegen. Toch vind ik kritische kanttekeningen op z’n plaats:

Ten eerste past het nieuwe conservatisme in de Kerk in de lijn van wat in de maatschappij als geheel ook te zien valt: een toenemend op zichzelf gerichte behoudzucht. Alleen al vanwege de nadelen en gevaren daarvan zou de Kerk tegen deze tendens in moeten gaan, of tenminste er, liefst publiekelijk, de nodige vraagtekens bij moeten zetten.

Ten tweede mag de Kerk zich niet nog meer op zichzelf richten, zich focussen op de eigen vroomheid en getrouwheid aan de leer. Kenmerkend voor het Katholicisme was altijd dat het bereiken van heiligheid hand in hand ging met de inzet voor de medemens. Niet het heil van jezelf of het heil van de wereld komt op de eerste plaats, maar het heil van anderen. Dat vereist een open, wereldgerichte houding, niet een terugtrekken achter veilige muren.

Ten derde is de nieuwe orthodoxie feitelijk net zo goed een weg richting extremisme en fundamentalisme als dat de vrijzinnigheid dat was. In beide gevallen worden eigen waarheden, of die nu op gevoel, geweten, de bijbel of de catechismus, berusten, boven de eenheid met medemensen, medechristenen, het leergezag en Christus geplaatst.

In het Katholicisme is er geen waarheid zonder eenheid en gaat de eenheid boven de waarheid omdat onze waarheid Christus zelf is, het Mens-geworden Woord waarin wij één zijn.

* * *
Advertenties

One thought on “Wordt de Kerk te orthodox?

  1. De eenheid van Christelijke kerken is onze grote opgaaf.
    Een eenheid gebaseerd op Christelijke liefde en menselijkheid is zo belangrijk om te verwezelijken.
    Als we alleen al maar konden beginnen met de eenheid van het vieren van pasen op dezelfde dag!

    http://www.onedate.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s