Inleidingen tot het katholieke geloof

Voor veel mensen is het katholieke geloof tegenwoordig letterlijk een mysterie. Zowel jongeren die opgroeien binnen een katholieke familie, als anders- of nietgelovige buitenstaanders hebben vaak geen idee van wat het geloof inhoudt. Het blijkt echter ook nog niet eens zo simpel om goede, begrijpelijke inleidingen tot het katholieke geloof te vinden…

Daarom hier een klein lijstje met boeken die, mijns inziens, een vrij goede introductie in het katholieke geloof bieden, te beginnen met het eenvoudigste en oplopend naar het moeilijkste boek:

Ik geloof – een kleine katholieke katechismus
"Een compacte, volledige en heldere uitleg van het katholieke geloof.De inhoud volgt de geloofsbelijdenis en geeft uitleg bij de geboden.Geschikt voor vormelingen en iedereen die zich meer in het geloof wilverdiepen. Dit boek is in 2005 volledig herzien door Kerk in Nood en isgoedgekeurd door de Congregatie voor de Clerus."
– 156 pag., 21×14,5 cm, voor slechts € 4,25 te koop via www.kerkinnood.nl

Het Geloofsboek – de Bisschoppen van België
"Het geloofsboek van de Bisschoppen van België werd al bij zijn verschijnen onthaald als een erg verfrissende, overzichtelijke en levensnabije presentatie van de voornaamste gegevens en vragen van het christelijk geloof. Gegroepeerd rond drie kernvragen: Hoe kunnen wij het geloof kennen en belijden, hoe kan het geloof gevierd worden in liturgie en sacramenten, en hoe kan het geloof gestalte krijgen in het leven van iedere dag."
– 282 pag., 18×12 cm, gebonden, voor slechts € 7,- te koop via www.colomba.nl

Leven vanuit het geloof
"Leidraad voor het christen-zijn." Met uitgebreide en genuanceerde uitleg over de praktische toepassingen en consequenties van het Katholieke geloof. Vertaald uit het Duits als deel 2 van de Katholieke Catechismus voor Volwassenen.
– Uitgeverij Averbode/Gooi&Sticht, 1997.
– 537 pag., hardcover, oorspronkelijk € 59,90, tweedehands via www.bol.com

De kern van ons geloof
"Paus Benedictus XVI, één van de grote theologen van onze tijd, beschrijft in dit boek de essentie van het christendom. Hij gaat daarbij in op de vraag hoe het in onze tijd nog mogelijk is om te geloven. De paus volgt hierbij de geloofsbelijdenis van de apostelen en besteedt bij de uitwerking ervan aandacht aan recente evoluties op het vlak van exegese, theologie en wetenschap. Het boek wordt door velen beschouwd als één van de beste inleidingen op het christendom."
– Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789020966459
– 270 pag., 24×15 cm, paperback, onder meer voor € 24,95 te koop via www.kerkinnood.nl

Katechismus van de Katholieke Kerk
Het boek met de officiele leer van de Katholieke Kerk, voorzien van duidelijke toelichtingen en voor menigeen waarschijnlijk verrassende nuanceringen. Een herdruk is al jaren in voorbereiding, tot dan toe zal de katechismus tweedehands aangeschaft moeten worden.
– Uitgeverij Gooi & Sticht, 1995.
– Volledig online te raadplegen via www.stvitus.nl

* * *

Voor wat betreft het geloof zijn er ook nog de boeken van de beroemde en onlangs overleden Nederlandse theoloog Edward Schillebeeckx. Vanwege de meer vrijzinnige insteek is zijn werk niet onomstreden. Dat neemt niet weg dat "Jezus, het verhaal van een Levende" uit 1974, "Gerechtigheid en liefde: Genade en bevrijding" uit 1977 en "Mensen als verhaal van God" uit 1989 nog steeds lezenswaardig zijn omdat ze goed weergeven hoezeer het geloof leeft vanuit de kerkgemeenschap. Onder meer via Marktplaats.nl zijn deze boeken nog wel tweedehands verkrijgbaar.

* * *

Een zeer verhelderende inleiding tot de plaats van het Katholicisme in de Nederlandse geschiedenis en samenleving en haar positie ten opzichte van het protestantisme en de moderne wetenschap is te vinden in het volgende boekje:

Het krediet van het credo
"Religie en rede sluiten elkaar niet uit, legt Ger Groot uit in dit heldere en verfrissende boek. Een onverwachte bijdrage aan een eeuwenoud, maar o zo actueel debat. In de loop van de twintigste eeuw is God steeds verder vervluchtigd om plaats te maken voor een ontnuchterde wereld van rede en wetenschap. Toch weigert de religie hardnekkig uit te sterven. Zij wint zelfs opnieuw aan intellectueel aanzien."
– Uitgeverij SUN, Nijmegen 2006, ISBN 9789085062639
– 160 pag., paperback, onder meer voor € 20,90 te koop via www.bol.com
– zie over dit boek ook mijn eerdere log

* * *

Katholieke internetboekhandels waar enkele van bovenstaande en vele andere boeken gekocht kunnen worden zijn onder meer:
www.colomba.nl
www.berneboek.com
www.carolushuis.nl
www.deboog.nl

* * *
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s