Kerstmis 2009

Ten Vaticane werden de kerstvieringen van dit jaar overschaduwd door een, achteraf gelukkig klein, incident, waarbij in de Sint Pietersbasiliek een vrouw vanuit het publiek op de Paus af sprong en hem ten val bracht:

.

.

Bij dit incident bleef paus Benedictus wonderwel geheel ongedeerd. De 87-jarige Roger kardinaal Etchegaray liep echter wel een dijbeenbreuk op, waaraan hij inmiddels succesvol geopereerd is.
De vrouw die de Paus "aanviel" is de 25-jarige Susanna Maiolo, die volgens eigen zeggen de Paus slechts wilde omhelzen, iets dat ze vorig jaar tijdens de nachtmis ook al probeerde, maar toen tijdig werd tegengehouden. Inmiddels is ze onder verplichte psychiatrische behandeling geplaatst.

(door dit voorval gaan weer stemmen op om de sedia gestatoria, de traditionele pauselijke draagstoel, opnieuw in gebruik te nemen: hoog gezeten is de Paus immers beter zichtbaar en minder vatbaar voor aanvallen vanuit het publiek)

Nieuwe pauselijke staf

Dit jaar bleven de (semi-)liturgische vernieuwingen beperkt tot de nieuwe kruisstaf (de zogeheten ferula) van de Paus. Nadat Benedictus XVI op Palmzondag 2008 al een nieuwe staf in gebruik had genomen, heeft hij nu dus wederom een nieuwe kruisstaf, die voor het eerst gebruikt werd op 28 november j.l., de eerste zondag van de advent.

De nieuwe staf is een geschenk van de Circolo San Pietro, een Romeinse liefdadigheidsorganisatie die in 1869 werd opgericht als vereniging van jonge Romeinse edelen die hiermee hun steun aan de Paus tot uitdrukking wilden brengen. De vorige staf was eveneens een geschenk van de Circolo San Pietro, en wel aan de zalige paus Pius IX (1846-1878) ter gelegenheid van de 50e verjaardag van diens priesterwijding in 1877.

.

Benedictus XVI met zijn staf uit 2008 (links) en zijn nieuwste staf (rechts)
.

De nieuwe kruisstaf is wat kleiner (184 cm.) en lichter (2,5 kilo) dan de vorige, maar heeft wel weer de vorm van een verguld latijns kruis. In midden van het kruis is een afbeelding van het Lam Gods en op de vier uiteinden symbolen van de vier evangelisten.
Aan de achterzijde is in het midden het Christusmonogram aangebracht en aan de vier uiteinden afbeeldingen van vier kerkvaders: twee van de Westerse Kerk (Augustinus en Ambrosious) en twee van de Oosterse Kerk (Athanasius en Johannes Chrysostomus).

Deze nieuwste kruisstaf is een stuk strakker en moderner dan de vorige, maar doet tegelijkertijd denken aan de stijl van de late Oudheid. Persoonlijk ben ik blij met de nieuwe vormgeving (de Kerk moet ervoor waken geen openluchtmuseum te worden), maar ik blijf het jammer vinden dat de zo sprekende oude staf van paus Paulus VI (1963-1978) niet meer in gebruik is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s