Van links naar rechts

Mijn vorige log over media-vriendelijkheid was nog niet klaar, of ik ontdekte dat elders op internet een flinke discussie plaatsvond waarbij het er alles behalve vriendelijk aan toe ging.
Vooral opmerkelijk was dat ook de bisschop van Groningen, Mgr. De Korte, zich via een column in het Nederlands Dagblad (ND) over deze discussie uitsprak.

Vanwaar?
Met anderen vraag ik me wel af waarom prominente katholieken zoals eerder Antoine Bodar en nu Mgr. De Korte in een protestantse krant als het ND menen te moeten schrijven, maar afgezien daarvan is hetgeen de bisschop ter sprake brengt zeer terecht.

Kritiek van rechts
Mgr. De Korte hekelt in zijn column de harteloze kritiek en respectloze laster die de laatste tijd vooral op websites en weblogs vanuit conservatief katholieke hoek te lezen valt: "Opvallend is dat menig kerkelijk ambtsdrager tegenwoordig niet zozeer van links, maar juist van rechts de wind van voren kan krijgen. In naam van rechtzinnigheid wordt de goede naam van mensen beschadigd."

Kritiek van links
Sinds de jaren ’80 werden paus en bisschoppen vooral vanuit progressieve en vrijzinnige hoek vrijwel continue blootgesteld aan kritiek. Deze is echter sinds het begin van het nieuwe millenium vrij snel verstomd, waarschijnlijk hoofdzakelijk door vergrijzing, maar wellicht ook doordat de algehele publieke opinie naar rechts opschuift.

Paradoxaal
In de Kerk blijft na het verstommen van de kritiek van links, nu de kritiek van rechts over – nu "links" langzaam uitsterft, blijven alleen de bisschoppen (en de KRO) nog als zondebok voor "rechts" over. Dit is natuurlijk even paradoxaal als tragisch als we er van uitgaan dat "rechts" doorgaans toch als conservatief en gezagsgetrouw geldt…

Vertwijfeling
Maar in de zeer conservatieve, vaak zelfs reactionair katholieke kringen lijkt men met zijn vertwijfeling nauwelijks meer raad te weten. Zo heeft menigeen de akelige neiging om over allerlei kleine en grote misstanden rechtstreeks bij het Vaticaan te gaan klagen en daar zelfs mensen aan te geven.
Voorbeelden daarvan zijn te vinden op de weblog van Observatrix, waar ook overigens met een welhaast onchristelijke spot over medegelovigen gesproken wordt. Naar het schijnt is dat ook xc3xa9xc3xa9n van de weblogs waar Mgr. De Korte in zijn column op doelde.

Tridentijnse ritus
De kritiek van conservatieve gelovigen richt zich vooral op de misstanden in de viering van de Eucharistie. Niet zelden pleiten zij daarom ook vurig voor herstel van de zogeheten Tridentijnse ritus, de vorm van misviering zoals die vxc3xb3xc3xb3r het Tweede Vaticaans Concilie (1962-’65) plaatsvond. Met name deze aanhangers van de Tridentijnse ritus voeren via internet een niet aflatende propaganda, waarbij soms gewoonweg niets en niemand ontzien wordt (zie ook mijn eerdere log "Tridentijnse toestanden").

Losgeslagen
De column van Mgr. De Korte is nu het eerste publiekelijke signaal dat de bisschoppen het wel genoeg vinden met de hetzes vanuit de rechterflank van de Kerk. Tot nu toe werd vooral achter de schermen geprobeerd hen in het gareel te houden, maar dat lijkt weinig succesvol te zijn.
Goed beschouwd raakt rechts nu net zo los van het kerkelijke centrum, als eerder met links het geval was – namelijk doordat deze gelovigen zich ieder voor zich paus wanen en hun eigen visie voor de onfeilbare waarheid houden.

—-
Lees ook:
Orthodoxie wint, nou xc3xa9n?
RK-Kerk is negatief over traditionele gelovigen

Advertenties

5 thoughts on “Van links naar rechts

 1. Met dat verschil dat ‘links’ voorheen werd opgehitst door buitenkerkelijke opinies, terwijl dat bij ‘rechts’ vandaag helemaal niet het geval is. Mij doet dat toch voorkomen dat ‘rechts’ in zijn kritiek veel blijk geeft van een diepgewortelde bezorgdheid over een dierbaar geloof waarover het heel bezorgd is.

  Tel daarbij op dat de ‘rechtse’ veeg uit mgr. De Kortes pan extra hard aankomt, omdat dezelfde pan ‘links’ veelal gespaard, zoniet gepaaid heeft.

  Nodeloze veralgemeningen of (al dan niet naamloze) persoonlijke aanvallen moeten natuurlijk worden vermeden, zowel door bloggers als bisschoppen.

  Groeten,
  Vic

 2. Het is zeker waar dat de linkse kritiek ook vanuit de rest van de maatschappij gesteund werd, maar de progressieve gelovigen zullen op hun manier net zo goed bezorgd over een hun dierbaar geloof zijn geweest. Dit getuige de fanatieke inzet ook aan hun kant van het kerkelijke spectrum.

  Het gevaar dat men doorslaat in extremen bestaat aan beide kanten. De klok stilzetten bij 1952 zoals de traditionalisten lijken te willen is volgens mij net zo min de bedoeling als stilzetten bij het jaar 1968 zoals de progressieven…

 3. Ben blij met de de ‘oase van redelijkheid’ die ik op dit blog tegenkom in de kwestie. Eindelijk iemand die vanuit een innerlijke rust schrijft en niet met woorden slaat.

  Met verbijstering heb ik vanuit de V.S, waar ik nu 8 maanden verblijf, gezien hoe de zuurgraad van rechtse bloggers opliep tot een niveau dat ik voorheen alleen nog maar bij links had gezien.Wat een tragiek, dat de Nederlandse kerkprovincie wxc3xa9xc3xa9r vechtend over straat rolt. Zijn er geen belangrijker dingen te doen? Iets goeds opzetten aan cathechese, bijvoorbeeld, voor mensen die ondanks alles bij deze Kerk willen horen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s