Bisdom Haarlem-Amsterdam

Vandaag is bekend gemaakt dat het bisdom Haarlem met ingang van volgend jaar de naam bisdom Haarlem-Amsterdam zal dragen.

Jubileum
In 2009 is het precies 450 jaar geleden dat het bisdom Haarlem in 1559 werd opgericht en om dit jubileum te markeren is onder meer deze naamswijziging bedacht, aangevraagd en inmiddels ook door de Heilige Stoel goedgekeurd. De naamswijziging wordt in het wapen van het bisdom tot uitdrukking gebracht door toevoeging van de drie Andreaskruisen uit het stadswapen van Amsterdam.

Motivatie
Als motivatie werd onder andere aangevoerd dat het inEuropa gebruikelijk is dat hoofdsteden in de naam van het bisdom genoemd worden, zoalsbijvoorbeeld het geval is bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Bovendien zou dit "een goed katholiek teken naar de rest van de wereld" zijn, "vanwege denaamsbekendheid van Amsterdam, zijn rijke katholieke historie, getekenddoor het Mirakel van Amsterdam, en zijn karakter als multireligieuzestadxe2x80x9d, aldus de bisschop mgr. Punt.

Precedent
Ook in Nederland is het niet de eerste keer dat een bisdom zijn naam ‘verdubbelt’. In 2006 werd namelijk ook al het bisdom Groningen omgedoopt tot bisdom Groningen-Leeuwarden (zie daarover mijn eerdere log Dubbel-bisdom).

Oppervlakkig
Zoals ik ook toen al betoogde, vind ik zo’n naamstoevoeging bepaald niet geslaagd. In het geval van Haarlem lijkt het eerlijk gezegd ook net iets teveel op het nadoen van wat men in Groningen heeft gedaan, om nog maar niet te spreken van een publiciteitsstunt ter verhoging van de naamsbekendheid.
Zeker, in de geschiedenis van Amsterdam en het multiculturele karakter van deze stad kan veel katholieks gevonden worden, maar het is dan toch wel wat oppervlakkig om alleen op die basis de naamstoevoeging als een "goed katholiek teken" te bestempelen.

Achterhaald
Nog afgezien van het feit dat met zo’n dubbele naam het gelovige perspectief op geestelijke eenheid vertroebeld wordt door wat al te wereldlijk particularisme, wekt dit geval ook de schijn van een achterhaalde kniebuiging voor de orde van de staat. Weliswaar was het bij het herstel van de bisschoppelijke hixc3xabrarchie in 1853 oorspronkelijk de bedoeling geweest om Amsterdam tot bisschopszetel te maken, tegenwoordig is er voor de Kerk geen reden meer om bij haar interne organisatie zo bij die van de staat aan te sluiten. Temeer daar van de overheid ook zo goed als geen welwillendheid jegens de Kerk meer te verwachten valt.

Eigenheid
Zoals de Kerk er eerder was dan de moderne staten, zo zijn ook talrijke bisschopszetels ouder dan menig hoofdstad. In de loop der tijd kwamen bisschopszetels en hoofdsteden uiteraard vaak samen te vallen, maar waar dat niet het geval was, vormen zulke afwijkende (aarts)bisschoppelijke zetels een belangrijke verwijzing naar de eigen plaats en roeping van de Kerk.

Mogelijkheid
Dat ondanks dit alles vanuit het bisdom Haarlem toch gekozen is om Amsterdam aan de naam toe te voegen, is mogelijk te verklaren vanuit de positie van deze stad als centrum van de Vrouwe van alle Volkeren-devotie. Niet alleen schijnt mgr. Punt als bisschop van Haarlem zich daar nauw bij betrokken te voelen, ook heeft deze devotie wereldwijd inmiddels misschien wel meer aanhangers gekregen, dan er in Nederland actieve katholieken zijn.

Advertenties

One thought on “Bisdom Haarlem-Amsterdam

  1. Ik betreur de aanpassing.
    Wijzigingen van namen en ook logo’s zijn veelal de hobby’s van nieuwe managers: zie eens wat ik gedaan heb … De argumenten snijden nauwelijks hout en de wijziging op zich voegt geen waarde toe. Zulks geldt onverkort in onderhavige situatie. Een bisdom dat 450 jaar bestaat is niet blij met een cadeautje dat slechts op de afwezigheid van historisch besef duidt en voorbij gaat aan het feit dat er zinloze uitgaven worden gedaan wegens aanpassing van titels, briefhoofden et cetera.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s