Katholieke Sociale Leer

Afgelopen vrijdag 29 februari is tijdens een door het Thijmgenootschap georga- niseerd symposium in Tilburg de Nederlandse vertaling van het Compendium van de Sociale Leer van de Kerk (CSLK) gepresenteerd.

Dit standaardwerk is oorspronkelijk al in 2004 uitgegeven door de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede (Iustitia et Pax), maar pas nu in het Neder- lands verschenen bij de Belgische uitgeverij Licap.

Sociale kwesties
De katholieke sociale leer omvat de visie van de Kerk op talrijke sociale kwesties, zoals de menselijke waardigheid, mensenrechten, economie, (internationale) politiek, het milieu en oorlog en vrede.
In het Compendium worden de volgende vier basisprincipes van de katholieke sociale leer onderscheiden:

– De menselijke waardigheid
– Het algemeen welzijn
– Subsidiariteit
– Solidariteit

Deze principes worden vervolgens nader uitgewerkt, waarbij het gezin als uitgangspunt wordt genomen. Daarna wordt dan gekeken wat vanuit de leer van de Kerk over telkens grootschaliger maatschappelijke vraagstukken gezegd kan worden.

Ontwikkeling
De katholieke sociale leer gaat terug op bijbelse begrippen als naastenliefde, rechtvaardigheid en rentmeesterschap en is voor de nieuwe tijd eerstmaals concreet samengevat in de beroemde encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII uit 1891.
Daarna was het vooral wijlen paus Johannes Paulus II die zich nadrukkelijk met vele sociale kwesties heeft beziggehouden en vandaaruit ook de aanzet heeft gegeven tot het samenstellen van dit compendium.

Apart
Zo’n aparte sociale leer is een vrij typisch katholiek fenomeen van ongeveer de laatste 100 jaar. Andersdenkenden hebben uiteraard ook hun ideexc3xabn over het sociale samenleven, maar die zijn dan onderdeel van een zogeheten politieke theorie, bijvoorbeeld Liberalisme, Conservatisme of Socialisme.
De Katholieke Kerk wil haar visie echter geen politieke theorie noemen of daarin inbedden, voornamelijk om niet de indruk te wekken als zou zij zich teveel met de politiek willen bemoeien.
Dit komt mede voort uit de behoorlijk pijnlijke scheiding tussen de kerkelijke en de wereldlijke overheid, die tijdens het Ancien Rxc3xa9gime zo sterk met elkaar waren verbonden…

 

Links
– Om het Compendium te bestellen: www.cslk.be
– De gehele tekst online: Compendium van de Sociale Leer van de Kerk

En zie ook mijn eerdere log over het natuurrecht

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s