Mgr. Eijk benoemd tot nieuwe aartsbisschop

Vandaag heeft paus Benedictus XVI de huidige bisschop van Groningen, mgr. dr. W.J. Eijk, benoemd tot nieuwe aartsbisschop van Utrecht.
Daarmee is hij de opvolger van kardinaal Simonis, die dat ambt 24 jaar lang heeft bekleed en die afgelopen weekend zijn officiele afscheid heeft gevierd.

&nbsp


Mgr. W.J. Eijk, de nieuwe aartsbisschop van Utrecht

Loopbaan
Wim Eijk werd in 1953 geboren in Duivendrecht. Zijn vader was van doopsgezinde huize en zijn moeder katholiek. Een jaar na het afsluiten van zijn studie medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam begint hij aan de priesteropleiding aan het grootseminarie in Rolduc. In 1985 wordt hij door de toenmalige bisschop mgr. Gijsen tot priester gewijd.
In 1987 promoveert hij met een proefschrift over euthanasie tot doctor in de geneeskunde en in 1990 behaalt hij aan het Angelicum in Rome de canonieke graden van het licentiaat en het doctoraat in de filosofie, alsmede een licentiaat in de theologie aan het Johannes Paulus II-instituut.
Na diverse wetenschappelijke functies, wordt hij in 1999 benoemd en gewijd tot 3e bisschop van Groningen, sinds de (her)oprichting van dit bisdom in 1956.

Installatie
Mgr. Eijk zal op 26 januari plechtig worden gexc3xafnstalleerd als de 70e aartsbis- schop van Utrecht sinds de heilige Willibrord. Tot die tijd neemt kardinaal Simonis als apostolisch administrator dit ambt waar. Vervolgens zal voor de vacant geworden zetel van Groningen een nieuwe bisschop moeten worden gezocht.

Kardinaal?
Menigeen weet niet beter dan dat de aartsbisschop van Utrecht tegelijk ook kardinaal is. We kennen hen allemaal ook als "kardinaal": kardinaal Alfrink, kardinaal Willebrands en kardinaal Simonis.
Toch zijn beide ambten niet per definitie automatisch aan elkaar gekoppeld. Het kardinaalschap is immers het hoogste kerkelijke gunstbewijs, dat apart door de Paus verleend wordt. Dat gebeurt eens in de paar jaar tijdens een zogeheten consistorie.
Het laatste consistorie vond net enkele weken geleden plaats, zodat het nu op z’n minst een paar jaar duurt vooraleer ook mgr. Eijk voor deze waardigheid in aamerking komt.

Links
– Uitgebreid curriculum vitae van mgr. Eijk

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s