Afscheid kardinaal Simonis

De afgelopen dagen heeft de Nederlandse kerkprovincie afscheid genomen van kardinaal Simonis, de aartsbisschop van Utrecht.

Loopbaan
Ad Simonis werd geboren in Lisse (NH) als oudste van elf kinderen van een tandarts. In 1957 werd hij priester gewijd en in 1970 benoemd tot bisschop van Rotterdam.
Vervolgens werd hij in 1983 benoemd tot aartsbisschop van Utrecht en daarmee hoofd van de Nederlandse kerkprovincie. Op grond van deze zetel werd Simonis in 1985 door paus Johannes Paulus II kardinaal gecrexc3xaberd, waardoor hij in 2005 mocht deelnemen aan het conclaaf waarbij diens opvolger, de huidige paus Benedictus XVI werd gekozen.
Kardinaal Simonis heeft vorig jaar de leeftijd van 75 jaar bereikt en dat is het moment waarop bisschoppen hun ambt moeten neerleggen.

 


Kardinaal Simonis tijdens de afscheidsmis

Afscheidsviering
Het afscheid werd op zaterdagmorgen gevierd met een pontificale eucharistie- viering in de kathedrale Sint-Catharinakerk. Deze werd opgedragen door kardinaal Simonis zelf, in concelebratie met apostolisch nuntius Franxc3xa7ois Bacquxc3xa9, de leden van de Nederlandse bisschoppenconferentie, secretaris- generaal Eduard Kimman en rector Norbert Schnell.
Deze mis werd bijgewoond door vele kerkelijke en burgerlijke hoogwaardig- heidsbekleders, waaronder ook vertegenwoordigers van diverse andere kerkgenootschapen.

Afscheidsreceptie
Vervolgens was er op zaterdagmiddag in de Utrechtse Nicolaikerk een uitgebrei- de afscheidsreceptie. Daarbij werd namens koningin Beatrix door minister van justitie Ernst Hirsch Ballin aan kardinaal Simonis de versierselen overhandigd van ridder-grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.
Dat is de op xc3xa9xc3xa9n na hoogste Nederlandse burgerlijke onderscheiding, die hem meer dan verdiend en terecht ten deel is gevallen. Jammer alleen dat in de benoemingsoorkonde gesproken werd van "dr. A.J. Simonis, kardinaal en aartsbisschop van Utrecht" en dat dus niet, zoals het eigenlijk hoort, de juiste katholieke titulatuur gehanteerd werd…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s