Sluiting Rorate-forum

Een paar dagen geleden is het bekende katholieke internetforum van Rorate voor onbepaalde tijd gesloten. Ook de mogelijkheid om op de nieuwsberichten te reageren is voorlopig bexc3xabindigd.
Redenen hiervoor waren de aanhoudende kritiek op een redacteur, de vele kwetsende reacties in eindeloze discussies en het tekort aan moderatoren om dit alles in goede banen te leiden (zie de berichten op Katholieknederland.nl, op Rorate.com en op Trouw.nl).

Verlies
Het Rorateforum was het bekendste en drukst bezochte katholieke internetforum voor Nederland en Vlaanderen. Met de voorlopige sluiting valt deze virtuele ont- moetings- en discussieplaats weg en dat is een groot verlies.
Juist in deze tijd, waarin het aantal serieuze katholieken niet erg groot en daar- door tamelijk verspreid is, is het internet immers een ideaal medium om toch gemakkelijk in contact te kunnen komen met geloofsgenoten en anderszins gelijkgezinden.

Lering
We moeten de medewerkers van Rorate daarom dankbaar zijn voor de interac- tieve mogelijkheden die zij de Nederlandstalige katholieken tot nu toe geboden hebben.
Toch is het ook goed om aandacht te besteden aan de dingen die er mis zijn gegaan: om er lering uit te trekken voor de toekomst. Want katholiek Nederland en Vlaanderen mogen niet zonder een volwaardig internetforum (en liefst meer interactieve mogelijkheden) blijven!

Reacties
Wat is er fout gegaan? Als eerste is het mijns inziens een verkeerde beslissing geweest om destijds de reacties op de nieuwsberichten niet meer in het forum, maar apart onder elk bericht terecht te laten komen.
Daardoor verdwenen de actuele onderwerpen uit het forum en bleven daar alleen de langlopende en minder actuele topics over. Het forum verloor daardoor sterk aan actualiteitswaarde, waardoor het voor veel mensen niet meer aantrekkelijk of interessant werd. Het forum werd sindsdien sterk beheerd door een kleine kern van deelnemers, die niet zelden verstokte tegenspelers zijn…

Inhoud
Bij de reacties op de nieuwsberichten werd regelmatig stevige kritiek geuit op de desbetreffende redacteur. Hoewel die kritiek soms te ver ging en te persoonlijk werd, was de strekking ervan wel terecht. Iets te vaak getuigden nieuwsberichten niet van het niveau, de objectiviteit of de zorgvuldigheid die van een website als Rorate verwacht zou mogen worden.

Vetes
Het forum zelf werd sinds jaar en dag geplaagd door heuse vetes: over onderwerp- en als homoseksualiteit, de Vrouwe van alle Volkeren en de Tridentijnse ritus laaiden de discussies met vaste regelmaat hoog op. Voor de moderatoren was dit dweilen met de kraan open en ten einde raad werden deze onderwerpen dan ook telkens langere tijd "verboden" verklaard.

Forumregels
Hiermee stoten we op een mijns inziens belangrijk structureel probleem van het Rorateforum: het beleid sloot niet aan bij het medium: de forumregels die Rorate stelde waren te streng en te ouderwets voor een hypermodern medium als het internet…
Gevolg was dat de paar moderatoren letterlijk dag en nacht hun handen vol had- den aan het controleren van alle bijdragen op soms futiele overtredingen: afwijken van het onderwerp, oneerbiedig over de Kerk schrijven, op de persoon spelen, of het in een andere taal schrijven…

Hoe goedbedoeld ook, deze regels waren te betuttelend voor volwassen mensen, te ouderwets voor internet en (noodgedwongen) leiden ze ook tot een willekeurige toepassing. De ervaring leert dat internetfora helemaal niet zo streng gemode- reerd hoeven te worden. De deelnemers corrigeren elkaar wel. Daarbij kan het wel hoog oplopen en het er soms hard aan toe gaan, maar zo werkt dat op internet nu eenmaal, zelfs onder gelovigen…

Verantwoordelijkheid
Wie dat wil onderdrukken en de fatsoensnormen uit het echte leven wil opleggen, die heeft daar, zoals is gebleken, een onbegonnen dagtaak aan. De tijd dat (oppervlakkig) fatsoen werd opgelegd en afgedwongen is voorbij.
De redactie van een site als Rorate is verantwoordelijk voor wat zij zelf schrijft, met name de nieuwsberichten, maar niet voor wat de forumdeelnemers te berde brengen. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.

Advies
Mijn advies voor een toekomstig katholiek internetforum is dan ook:
– Schrijf (nieuws)berichten van niveau of schrijf ze niet: die zijn het visitekaartje van de site.
– Laat de reacties op nieuwsberichten terechtkomen in het forum: dat maakt het forum actueel en aantrekkelijk.
– Laat de deelnemers aan het forum zo vrij als mogelijk is: afwijkingen van het onderwerp en eindeloze discussies zijn dingen die de mensen zelf doen en dus zelf willen en ook vanzelf weer zullen stoppen.
– Laat de deelnemers weten dat dit gebeurt uit respect voor ieders eigen verant- woordelijkheid: van bovenaf ingrijpen getuigt van minachting daarvan.

Mogen wij elkaar de ruimte geven, zoals God ons de Ruimte geeft!

Advertenties

7 thoughts on “Sluiting Rorate-forum

 1. Beste Caspar,

  Mijn complimenten voor je goed verzorgde web-log. Heb gisteren deze site bij toeval ontdekt. Bovenstaand artikel is gedegen onderbouwd en geeft goede adviezen voor de toekomst van Rorate. Zou je dit artikel kunnen plaatsen op de site van de Ikon ?Hiermee zou je de discussie op deze draad een inhoudelijke impuls kunnen geven.

  Zie:

  http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=11578

  Bij voorbaat Dank,

  Domus Dei

 2. Hoi,
  Een poosje geleden heb ik voor de katholieke missie in de Centraal
  Afrikaanse Republiek gevlogen. Daarover heb ik een boek geschreven dat nu
  uitkomt. De opbrengst gaat geheel naar Piloten zonder Grenzen.
  Informatie over het boek kan je vinden op de link
  http://nieuwsbrief.iwes.nl/index.php?id=MjE5NjIzODg3NjAw

  Kun je hiervan melding maken op jouw site?

  Titel: missie in Centraal Afrika
  Auteur: Hans Swellengrebel
  Genre: Ontwikkelingssamenwerking
  ISBN: 978-90-484-0316-5
  Verwachte verschijningsdatum: 09 oktober 2008
  Vaste prijs: xe2x82xac 18,95
  Formaat: A5
  Afmeting: –
  Uitvoering: Paperback
  Afwerking: Gelijmd gebrocheerd
  Aantal pagina’s: 190

  Groeten,

  Hans Swellengrebel

 3. Zeer spijtig dat Rorate van het net wordt gehaald.

  De soort informatie was volgens mij een goed gemiddeld niveau.

  Spijtig dat die heethoofden het altijd beter willen weten.

 4. Ik vond het al zeer bitter toen de regels verstrengt werden bij Rorate en ik niet meer werd toegelaten op het discussieforum van de Kathedraal, omdat ik niet voldeed aan de normen van de moderatoren. Ik werd dan ook prompt uitgesloten. Voor mij hadden ze de lat veel te hoog gelegd. Vanaf dat moment had ik een zeer lage dunk van Rorate. Omdat ik altijd van mening was dat een Kerk geen mensen uitsluit. Een tip wanneer er nog eens een forum word opgestart: Sluit uitsluiting uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s