God of Allah?

Een paar dagen geleden zorgde de bisschop van Breda, mgr. Muskens, voor enige opschudding, toen hij de vraag opwierp waarom we God ook niet Allah zouden kunnen noemen (zie het bericht op Katholieknederland.nl). Allah is immers het Arabische woord voor God en het gebruik daarvan zou onze ver- bondenheid met moslims kunnen uitdrukken.

Verschillen
Mgr. Muskens zag zelf wel in dat zoiets niet heel snel of gemakkelijk zou gaan, maar desondanks heeft hij hiermee de indruk gewekt als zouden God en Allah ‘hetzelfde’ zijn. Christenen en moslims belijden weliswaar samen het geloof in de God van Abraham, maar in later tijd zijn er grote verschillen ontstaan in de manier waarop beide religies tegen hun God aankijken.

Drie-Eenheid
Christenen kennen hun God namelijk niet louter als een almachtige monarch, zoals doorgaans de moslims, maar hebben God ook leren kennen in de Persoon van Jezus en in de Persoon van de Heilige Geest. Voor ons is God niet alleen een scheppende Vader, maar ook de mensgeworden Zoon en de Geest die bij ons blijft!

Ruimer
Het christelijke en katholieke beeld van God als een Drie-eenheid is een Gods- beeld dat ruimer is dan dat van de Joden ende Moslims. Wij hebben God mogen leren kennen als Iemand die tegelijk eenheid en veelheid is, als Iemand die niet inzichzelf gekeerd is, maar inzichzelf op Anderen gericht is.

Volmaking
Het beeld van de Drie-eenheid doet daarom ook geen afbreuk aanhet monothe- istische concept van de Ene God, maar vervolmaakt het:God is meer dan een eenheid, God is eenheid en veelheid tegelijk, Godstijgt zelfs boven onze concep- ten van eenheid en veelheid uit, op eenmanier die wij niet kunnen begrijpen en waarvan de Drie-eenheid nogslechts een magere vertolking is…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s