Hosties klaarleggen

In sommige kerken en kapellen is het de bedoeling dat de gelovigen vxc3xb3xc3xb3r het begin van de Eucharistieviering zelf hun ‘eigen’ hostie klaarleggen.

Daartoe staan dan op een tafeltje vooraan in de kerk of kapel twee schalen of cibories, waarvan de linker gevuld is met ongeconsecreerde hosties en de rechter leeg is. Elke gelovige die ter communie wil gaan, moet dan (met een speciale tang of lepel) xc3xa9xc3xa9n hostie uit de gevulde schaal/ciborie pakken en die in de lege leggen. Die laatste schaal/ciborie zal dan naar het altaar worden gebracht om de daarin liggende hosties tijdens de mis te consecreren. Op deze wijze zijn er dan precies evenveel hosties als communicanten.

In de meeste kerken gaat het echter anders: daar worden de ongeconsecreerde hosties vooraf door de koster in een schaal of ciborie gedaan aan de hand van een schatting van het aantal kerkgangers. Na de mis blijven er dan meestal ge- consecreerde hosties over. Die worden dan in het tabernakel bewaard.
Dat er hosties overblijven gebeurt vaak bewust om ze later te kunnen uitreiken tijdens een woord- en communieviering. Die worden immers voorgegaan door niet- gewijde pastorale werkers, die dus geen consecratie kunnen verrichten en waar- door men een voorraadje eerder geconsecreerde hosties nodig heeft.

Het door de kerkgangers zelf klaarleggen van hosties komt daarom vooral voor in kerken waar altijd eucharistievieringen plaatsvinden (en dus geen grotere voorraad nodig is) en in kapellen waar geen tabernakel is (en dus geen overgebleven hos- ties bewaard kunnen worden). Daarnaast komt het ook voor in kloosterkapellen en bij eucharistievieringen waarbij het aantal communicanten vooraf moeilijk in te schatten valt, zoals bij een uitvaartmis.

Naast al deze praktische redenen is er echter ook een goede liturgische reden om kerkgangers zelf een hostie te laten klaarleggen. De hosties die klaarliggen gaan namelijk tot Lichaam van Christus geconsecreerd worden.
Wanneer je dus vooraf zo’n hostie voor jezelf klaarlegt, dan geeft dat aan dat je ook deel wilt gaan worden van dat Lichaam, dat je wil leven in Zijn navolging en met Hem wilt sterven en verrijzen. Het zelf klaarleggen (i.p.v. door de koster) is dan een uitdrukking van je persoonlijke keuze voor die Weg.
Tenslotte wordt op deze manier nog voor de aanvang van de mis benadrukt waar het allemaal om draait, namelijk om Christus, die voor ons gestorven en verrezen is, maar reeds voor alle tijden bij de Vader was, Alpha en Omega is!

Advertenties

4 thoughts on “Hosties klaarleggen

 1. Hallo Caspar,

  Zou het niet passender zijn die hosties door de gelovigen klaar te laten leggen tijdens de offerande? Dit moment in de viering is speciaal hiervoor bedoeld. Wat betreft het bewaren van de resten van de eucharistieviering: dit gebruik bestaat al lang voor het ontstaan van woord- en communievieringen. Men bracht de communie naar de zieken en stelde een hostie ter verering uit in een monstrans.

 2. Hallo Archie,

  Inderdaad kunnen de gelovigen de hosties ook tijdens de offerande klaarleggen of aanbrengen, dat gebeurt ook wel regelmatig. Alleen leent dat moment zich er niet voor om dat door elke individuele kerkganger te laten doen.

  Je hebt gelijk dat al sinds de oudste tijden het Lichaam van Christus bewaard wordt, maar daarbij gaat het dan meestal om slechts een heel beperkt aantal Hosties, dat is toch wel anders dan de toch wel wat grotere hoeveelheden die men voor woord-en communievieringen bewaart.

 3. Hosties worden gebruikt in het Katholieke geloof.
  Het zijn een soort kleine ronde “koekjes” die zozeer het Lichaam van Jezus Christus voorstellen, dat wij geloven dat zij daadwerkelijk het mystieke Lichaam van Christus zijn.
  De hosties worden in een katholieke viering door de priester uitgedeeld aan de gelovigen, die daarmee hun verbondenheid met Jezus uitdrukken, zo sterk, dat zij daardoor zelf ook deel worden van Zijn mystieke Lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s