Jubilea paus Benedictus XVI

Vandaag viert paus Benedictus XVI zijn 80e ver- jaardag en komende donderdag 19 april is het precies 2 jaar geleden dat hij tot Paus gekozen werd.
Deze heugelijke feiten worden deze week op diver- se plechtige en feestelijke manieren herdacht en zijn tevens wederom aanleiding voor een terugblik op zijn pontificaat.

Tweesporenbeleid
Aanvankelijk vroeg men zich af of en hoe de introverte en geleerde kardinaal Ratzinger het pausschap zou invullen na zijn zo extraverte en charismatische voorganger Johannes Paulus II.
Inmiddels kunnen we zeggen dat Benedictus XVI een ‘tweesporenbeleid’ lijkt te hebben, dat inhoudelijk intellectueel en uiterlijk traditioneel is:

Inhoudelijk intellectueel
De intellectuele benadering van paus Benedictus XVI bleek al uit de vele boeken die hij heeft geschreven toen hij nog kardinaal Ratzinger was en waarvan diverse nu opnieuw gepubliceerd zijn. Ook zijn eerste encycliek, Deus Caritas Est uit 2005, is een alom geprezen en verrassend filosofische verhandeling over de Liefde Gods.
Voor de nodige ophef zorgde de lezing die hij in de zomer van 2006 in Regens- burg hield over geloof en rede. Sommige moslims namen aanstoot aan een tame- lijk hard citaat, maar veel Westerse intellectuelen hebben paus Benedictus ge- prezen om de manier waarop hij ons God als Logos, als verstandelijke redelijk- heid voorstelt (zie ook mijn eerdere log Regensburg revisited).

Uiterlijk traditioneel
Waar intellectuelen zich meestal concentreren op het inhoudelijke en het gees- telijke, geeft paus Benedictus XVI, vanuit een goed inzicht in de katholieke ver- bondenheid van lichaam en geest, ook de nodige aandacht aan de uiterlijke as- pecten van zijn ambt en van de liturgie.
Zo heeft hij geheel onverwacht de aloude pauselijke koorkledij weer in gebruik genomen (zie o.a. mijn eerdere log De pauselijke rode hoed) en zal binnenkort een motu proprio verschijnen, waardoor er meer ruimte komt voor het vieren van de H.Mis volgens de zogeheten Tridentijnse ritus, zoals die gold vxc3xb3xc3xb3r de liturgie- hervorming uit de jaren ’60.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s