Een katholiek Europa?!

Vandaag precies 50 jaar geleden werd de grondslag gelegd voor de Europese Unie. Toen, op 25 maart 1957, werd namelijk het Verdrag van Rome getekend, waarbij door 6 landen de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht, die in de loop der jaren zou uitgroeien tot de huidige Europese Unie met 27 lidstaten!

Stempel
Deze Europese samenwerking heeft ons meer dan een halve eeuw vrede en ook heel veel economische voorspoed gebracht. Desondanks zijn er ook de nodige kritiekpunten, waaronder het feit dat veel regeringen de laatste jaren de christe- lijke identiteit en de christelijke normen en waarden die Europa tot zulk grote geestelijke hoogte hebben gebracht lijken te verloochenen…
Hoezeer dat laatste ook te betreuren en te bekritiseren valt, het neemt niet weg dat de Europese samenwerking in vele opzichten een katholiek stempel draagt:

Verdrag van Rome
Als eerste is de datum waarop het Verdrag van Rome werd gesloten, 25 maart, de feestdag van Maria Boodschap: de dag waarop de Kerk viert dat de engel aan Maria verkondigt dat God haar heeft uitverkoren om de moeder van zijn Zoon te worden.
Dit verdrag werd ondertekend in een zaal van het Palazzo dei Conservatori op het Capitool (It.: Campidoglio) in Rome, waar een meer dan levensgroot beeld van paus Innocentius X staat. In dezelfde zaal en gezeten onder ditzelfde beeld werd in 2004 het door Nederland en Frankrijk afgewezen Europese grondwettelijke verdrag ondertekend. Er mocht in de tekst dan wel geen verwijzing naar God of de christelijke wortels van Europa staan, op de foto’s is het pausschap in elk geval niet te missen:


Premier Berlusconi ondertekent in 2004
het Europese grondwettelijke verdrag

Europese Vlag
Ook de vlag van de Europese Unie bevat symbolen die naar Maria verwijzen: allereerst de kleur blauw, dat al sinds mensenheugenis Mariakleur is, maar ook de krans van 12 sterren zien we vaak om het hoofd van Maria afgebeeld. Dat is gebaseerd op de tekst van Openbaring 12:1-2 "en er werd een groot teken gezien in de hemel, namelijk een vrouw, bekleedmet de zon, en de maan was onder haar voeten en op haar hoofd een kroon vantwaalf sterren"
Deze vlag is door de katholiek geworden joodse hoogleraar Paul G.M. Levi ont- worpen voor de Raad van Europa en later door de Europese Gemeenschappen overgenomen. Daarbij heeft men 12 gezien als het getal dat al in de Bijbel voor volmaaktheid staat.

Prominente katholieken
De eerste Europese samenwerkingsverbanden, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) zijn opgezet en uitgevoerd door prominente katholieken: de Franse minister van bui- tenlandse zaken Robert Schuman, de Franse politicus Jean Monnet, de Itali- aanse politicus Alcide de Gaspari en de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer.
(zie ook "Robert Schumanxe2x80x99s politieke levensfilosofie")

Eenheid in Verscheidenheid
Ook typisch katholiek is het streven naar een eenheid in vrijheid, verbondenheid en verscheidenheid. Dat kan gezien worden als de gulden middenweg tussen het eenzijdige protestantse streven naar lokale (c.q. nationale) zelfstandigheid, onaf- hankelijkheid en autonomie en de niet minder eenzijdige verstikkende en opgeleg- de uniformiteit van de athexc3xafstische ideologien zoals het Nazisme en het Commu- nisme.
Het Europese samenwerkings- en eenwordingsproces is mede daarom van begin af aan door het Vaticaan en de Europese bisschoppen gewaardeerd en onder- steund. Vanuit de protestantse kerken is men echter pas veel later iets in dit proces gaan zien.

Res Publica Christiana
De katholieke weg zagen we in de Middeleeuwen, toen heel West-Europa in de Katholieke Kerk verenigd was, maar tevens in een vrijheid die tot grote culturele bloei en verscheidenheid heeft geleid. Men wist zich zowel verbonden met de eigen lokale gemeenschap en cultuur, als met de gehele katholieke Christenheid, de Res Publica Christiana.
Met de reformatie in de 16e eeuw kwam daar echter een eind aan: de protestant- en gingen niet meer uit van eenheid uit verbondenheid met Rome, maar van hun eigen waarheid die zij wilden waarborgen door de zelfstandigheid van de lokale gemeenten en/of van de nationale kerken. Eenheid in het Latijn werd vervangen door verdeeldheid in de volkstaal. Het werd de legitimatie voor een volledig ego- centrisch gericht nationalisme met alle rampzalige gevolgen van dien…

Paneuropa
Nog voor de Tweede Wereldoorlog zou uitbreken zag de Oostenrijkse schrijver en politicus Richard graaf Coudenhove-Kalergi (1894- 1972) al de noodzaak om tot een Pan-Europa (heel-Europa) te komen. Hij richtte daartoe in 1923 de Paneuropa-Unie op, met leden als Albert Einstein, Thomas Mann, Aristide Briand en Konrad Adenauer. Daarmee is dit de oudste beweging voor een verenigd Europa.
Na het overlijden van graaf Coudenhove kwam de Paneuropa-Unie onder leiding te staan van Otto van Habsburg, de zoon van de laatste Oostenrijkse keizer. De Paneuropa-Unie streeft naar een verenigd Europa op christelijke basis en heeft tegenwoordig een sterk katholiek karakter. Met ca. 100 leden in het Europees Parlement wordt krachtig gepleit en gestreden voor Europees beleid op basis van christelijke normen en waarden.

Advertenties

One thought on “Een katholiek Europa?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s