Pausbezoek 1985

Van 10 tot 15 mei 1985 vond het eerste en tot nog toe enige Pausbezoek aan Nederland plaats. Degenen die dit hebben meegemaakt weten dat ons land zich daarbij van zijn slechtste kant liet zien. De katholiek geworden schrijver Gerard Reve schreef er toen in de NRC van 13 mei 1985 het volgende over:

—————–

Utrecht, 12 Mei 1985
Vandaag zag ik in de binnenstad van Utrecht een massale groep manifesteerders tegen het pausbezoek hun bombardement met straatklinkers en stukken ijzer beginnen jegens het politiecordon dat, volledig passief en geenszins in de aanval, de demonstranten toegangtot een verboden route versperde. Welke zoude de rechtvaardiging kunnenzijn van zulk een gewelddadige demonstratie, die later elders in de stad op ernstige vernielingen uitliep?

Het hoofd van de grootste religieuze gemeenschap ter wereld brengt een bezoek aan de aanhangers van die religie in Nederland, teneindesamen met hen een aantal malen de mysteriedienst van dat geloof tevieren. Dat bezoek en die vieringen zijn volstrekt in overeenstemmingmet onze grondwettelijke godsdienstvrijheid. Niemand behoeft naar die vieringen toe te gaan en niemand krijgt de leer van dat insituutdwingend opgelegd. De RK-Kerk laat iedere buitenstaander met rust. Zij houdt er geen concentratiekampen op na en heeft haar staat niet met mijnenvelden omringd teneinde vluchtelingen het verlaten van dat gebiedte beletten.

(De aanbidders van Koning Voetbal vernielen op weg naar hun eredienst het gehele interieur van een trein, en laten na afloop buiten het voetbalstadion in de stad een spoor van geweldpleging, vernielingen plundering achter. Tot nu toe heb ik in nog geen enkele krant een oproep tot verbod van het competitievoetbal gelezen, noch vernomen van demonstraties ten gunste van zulk een verbod. Wel van woeste aanvallen op de RK-Kerk, terwijl ik nog nooit van eigenaren van winkels of van horecabedrijven klachten heb vernomen terzake van vernieling of plundering door roomse misgangers of processielopers.)

De demonstratiegroep die ik in Utrecht in actie zag is de, voorlopignog onoffiele, WA van het socialisme. Dat socialisme is namelijk zelf een godsdienst, en wel van een totalitair crimineel karakter, die geen andere godsdienst naast zich duldt. In geen enkel socialistisch land heerst godsdienstvrijheid, dat wil zeggen wordt een andere godsdienst dan die van god Marx en diens eniggeboren zoon Lenin geduld.

Maar waarom heeft die hetze jegens de RK-Kerk pas nu zijn hoogtepunt bereikt? Omdat de huidige Paus een Pool is, die het Poolse volk vooruitroeiing wil behoeden door het tot een slechts passief verzet en een afzien van een gewapende opstand te matigen. Het einddoel van de politiek van de Sovjet-Unie is namelijk de uitroeiing van het gehele Poolse volk, wat ook het diepste verlangen is van alle socialisten in de Westerse wereld inzonderheid die in Nederland. Voor een socialist is de tegenstander, de vermeende tegenstander of iemand die van dat socialisme niets heben moet, eigenlijk geen mens, dus niet iemand die respect of recht op leven verdient. Een volk dat van het socialisme niets moet hebben en dat voor 100 procent katholiek is? Zulk een volk behoort volgens het socialisme niet te bestaan en dient te worden uitgeroeid.

—————–

(bron: www.hoeiboei.web-log.nl)

Advertenties

2 thoughts on “Pausbezoek 1985

  1. LS Wilt u per omgaande de foto van Gerard Reve van uw site verwijderen, de copyrightrechten behoren mij toe en diefstal daarvan is strafbaar. F.Rikken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s