Aswoensdag

Vandaag is het Aswoensdag. Het Carnaval is afgelopen, de Vastentijd begint: de komende 40 dagen proberen we tot inkeer te komen en ons te bezinnen ter voorbereiding op het Paasfeest.

Bekering
Met de woorden “Gedenk mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren” krijgen de gelovigen tijdens de mis van vandaag met as een kruisje op hun voorhoofd getekend.
Dat doet ons eraan herinneren dat wij sterfelijk en onvolmaakt zijn en dat wij het eeuwig leven en het volmaakte geluk slechts kunnen bereiken als wij ons tot Christus bekeren, waartoe ons speciaal de komende 40 dagen totaan het feest van Zijn Verrijzenis gegeven zijn.


De bisschop van Gurk, Oostenrijk, deelt het askruisje uit aan de gelovigen

Richtlijn
Hoe wij ons in deze Vastentijd goed kunnen gedragen, valt te lezen in het Evangelie voor vandaag:

Heilig Evangelie van Jezus Christus volgens Mattheus (6,1-6.16-18):
Zorgt er voor, dat gij uw gerechtigheid niet beoefent voor het oog van de mensen, om door hen gezien te worden; anders zult gij geen loon ontvangen bij uw Vader, die in de hemel is.
Wanneer ge dus een aalmoes geeft, laat het dan niet voor u uitbazuinen, zoals de huichelaars dit doen in de synagogen en op de straten, om geëerd te worden door de mensen; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon reeds ontvangen.
Maar als gij een aalmoes geeft, laat dan uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, opdat uw aalmoes verborgen blijft; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden.
En als gij bidt, doet dan niet als de schijnheiligen, die er van houden, in de synagogen en op de hoeken der straten te staan bidden, om door de mensen gezien te worden; voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon ontvangen.
Maar als gij bidt, ga dan uw binnenkamer in, sluit de deur, en bid uw Vader in het verborgen; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden.
Wanneer gij vast, trekt dan geen somber gezicht zoals de huichelaars; want ze verwringen hun gelaat, opdat de mensen hun vasten zouden zien. Voorwaar, Ik zeg u: Ze hebben hun loon al ontvangen.
Maar als gij vast, zalf dan uw hoofd en was uw gezicht, opdat de mensen uw vasten niet merken, maar uw Vader, die in het verborgenis; en uw Vader, die in het verborgen ziet, zal het u vergelden.

Advertenties

One thought on “Aswoensdag

  1. Een erg emotionele dag voor mij ben op zoek maar weet niet waar te vinden.
    jullie helpen me met het juiste stuk tekst op de juiste plaats.
    Geen bijbel bij me en op zoek naar de juiste woorden.
    Dank daarvoor

    Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s