Katholieke politici gezocht

Afgelopen zondag zei burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch voor de RKK- radio, dat het CDA nu te protestants gekleurd is en dat hij hoopt, dat er in het nieuwe kabinet Balkenende IV ook genoeg katholieke ministers zullen komen.

Evenwicht
De sleutelposten in het CDA worden vooral door protestanten ingenomen, volgens Rombouts omdat die doorgaans wat beter voor zichzelf zorgen dan katholieken. Hij zou graag zien dat de balans tussen die beide zogeheten bloedgroepen bin- nen de partij weer wat meer in evenwicht komt door herkenbare katholieken op belangrijke functies te plaatsen.
Volgens Rombouts kenmerken gereformeerde politici zich door "gestrengheid en het meer vasthouden aan de regel" en katholieke door "vrijmoedigheid, spontani- teit en jovialiteit".

Zelfbewuster
Het is verheugend dat een prominent katholiek politicus als Rombouts deze op- roep doet. Het past in de tendens van de laatste jaren waarin katholieken lang- zaam en voorzichtig weer wat zelfbewuster naar buiten durven treden.
Tot nu toe speelde dat vooral op religieus terrein, denk met name aan de diverse katholieke jongerenactiviteiten of de hernieuwde aandacht voor katholieke cultuur en devotie.

Politiek
In lijn met de eerdere oproep van Jos Hessels om bij de afgelopen Tweede Ka- merverkiezingen op katholieke kandidaten te stemmen, is de oproep van Ton Rombouts nu een voorzichtig begin van een meer zelfbewust katholiek optreden in de politiek.
Daarbij is echter nog een lange weg te gaan. Zo zullen in de politiek zelf geschik- te en zelfbewuste katholieken gevonden moeten worden en zullen die vervolgens ook nog eens op zichtbare en invloedrijke posities geplaatst moeten worden.

Kiezen
Daarnaast zal in katholieke kring moeten worden nagedacht over welke politieke lijn men wil volgen. Veel katholieken zijn immers ontevreden met het beleid van het CDA en kiezen daarom liever voor de protestantse ChristenUnie. Dat alter- natief hebben zelfs enkele hulpbisschoppen als mogelijkheid laten doorscheme- ren.
De ChristenUnie verkondigt de bijbelse standpunten weliswaar op een meer con- sequente manier, maar is goed beschouwd niet in overeenstemming met katho- lieke principes (zie daarover de eerdere logs CDA of ChristenUnie I en CDA of ChristenUnie II).

Band
Zoals de protestantse partijen CU en SGP laten zien, is het voor een succesvol politiek optreden van belang dat er een goede band is tussen politici, hun achter- ban en hun kerken. De politici weten zich dan verzekerd van de steun van een trouwe achterban en die achterban herkent zich in het door de partij gevoerde beleid.
Aan katholieke kant bestond een dergelijke band met de vroegere KVP, maar sinds die partij is opgegaan in het CDA, is de band met de katholieke achterban en Kerk steeds losser geworden. Katholieke politici weten zich nauwelijks meer gesteund en katholieke gelovigen herkennen zich vaak maar moeilijk in het CDA-beleid…

Advertenties

2 thoughts on “Katholieke politici gezocht

 1. Update:

  Gisteren zijn de namen bekend gemaakt van de ministers van het kabinet Balkenende IV. Van de 8 CDA-ministers zijn er precies 4 katholiek, te weten:

  – Maxime Verhagen voor Buitenlandse Zaken
  – Maria van der Hoeven voor Economische Zaken
  – Ernst Hirsch Ballin voor Justitie
  – Camiel Eurlings voor Verkeer en Waterstaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s