Wonderlijk toeval

Deze log gaat niet over de ‘grote’ wonderen die wetenschappelijk onverklaarbaar zijn, maar over ‘kleine’ wonderen, die vaak aan toeval worden toegeschreven. Grote wonderen zijn zeer zeldzaam, maar de kleine wonderen maakt bijna iede- reen wel eens mee.

Onverwacht
We kennen allemaal wel de situaties waarin ‘toevallig’ precies het goede gebeurt: we hebben hulp nodig en uit onverwachte hoek duikt een helpende hand op, we zijn eenzaam en plotseling worden we gebeld door een oude kennis, we zijn besluiteloos en opeens is er een voorval dat ons als het ware een richting wijst, enzovoort…

God
Gelovige mensen zien in zulke kleine wonderen vaak de hand van God, zien het als bevestiging van dat er hulp vanuit de hemel mogelijk is en dat vervult hen met dankbaarheid.
Niet-gelovige mensen schrijven zulke gebeurtenissen echter toe aan gewoon een toevallige samenloop van omstandigheden en doen Gods hand daarin af als on- zin.

Gelukkig
Ik denk dat dat laatste oordeel niet terecht is: de kleine alledaagse wondertjes zijn inderdaad vaak een kwestie van een samenloop van omstandigheden. Maar niet van een zomaar toevallige samenloop, maar van een gelukkige samenloop.
Het zijn samenlopen van omstandigheden die onverwacht zijn, waar je normaliter geen rekening mee houdt, maar die voor een bepaald persoon op precies het juiste moment plaatsvinden.
Het zijn geen grote wonderen in de zin van dat er iets gebeurt wat wetenschappe- lijk onverklaarbaar is, want meestal gaat het om normale dingen die ‘slechts’ op een bijzondere wijze samenkomen.

Wonderlijk
Dit kan iemand gerust een klein wonder, of desnoods een wonderlijk toeval noemen. Dat geeft namelijk aan dat het niet om zomaar een samenloop van omstandigheden gaat, maar om een goede, belangrijke, waardevolle samenloop, die iemand als positief, heilzaam of zelfs reddend ervaart.
Daarom is het ook helemaal niet gek of verkeerd om zoiets aan God toe te schrij- ven, aan God die immers onze uiteindelijke en volmaakte Redder is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s