Dansend aanbidden

Op diverse plaatsen op internet kwam ik het volgende filmpje tegen van een eucharistische aanbidding op een congres van diverse katholieke charismatische vernieuwingsbewegingen in Cachoeira Paulista in Brazilixc3xab:

Van dergelijke uitbundige geloofsuitingen als op het filmpje te zien zijn, staan wij nuchtere Nederlanders wel even raar te kijken. Het doet in onze ogen ook tame- lijk heidens aan, zo dansend rond een altaar. Sommigen zullen praktijken als deze dan ook verwerpen als zijnde niet eerbiedig en waardig genoeg.
Maar we kunnen we ons ook afvragen of deze Zuid-Amerikaanse manier van geloof beleven nou inderdaad verkeerd is. Waarom aanbidding per se alleen in doodse stilte en in roerloze houding zou moeten plaatsvinden? Waarom de nadruk zo op het innerlijk zou moeten liggen, daar waar de mens toch ook lichaam is?

Evenwicht
Natuurlijk, alleen lichamelijke, uiterlijke uitingen kunnen hol en leeg worden, kunnen tot bijgeloof vervallen. Maar geldt dat niet ook voor louter innerlijke belevingen? Kunnen die niet net zo goed in de meeste vreemde kronkelingen ontaarden…?
Het Katholicisme kiest daarom traditioneel voor het zoeken naar een juist evenwicht tussen (individuele) innerlijke en (gemeenschappelijke) uiterlijke geloofsbeleving, zodat beide aspecten elkaar in evenwicht kunnen houden.

Ruimte
Daarmee wordt tevens ruimte geboden voor de verscheidenheid die er nu eenmaal bestaat in de geloofsbeleving van mensen. Ieder mens gelooft immers op zijn of haar eigen wijze, de xc3xa9xc3xa9n meer innerlijk, de ander meer uiterlijk.
En zoals dat voor individuen geldt, geldt dat ook voor volkeren, het ene volk beleeft zijn geloof soberder dan het andere volk, in de ene cultuur zijn uiterlijk- heden belangrijker dan in de andere.

Dus hoe oneerbiedig zo’n dansende aanbidding ook moge overkomen, we moeten oppassen dat we daarin geen splinter in andermans oog zien, terwijl we een balk in ons eigen oog hebben…

Advertenties

One thought on “Dansend aanbidden

 1. Ik ben wel dan niet katholiek maar God eren door middel van dans vind ik wel bijbels. Doe het zelf namelijk ook vaak!

  Psalm 150
  1 Halleluja!

  Loof God in zijn heilige woning,
  loof hem in zijn machtig gewelf,
  2 loof hem om zijn krachtige daden,
  loof hem om zijn oneindige grootheid.

  3 Loof hem met hoorngeschal,
  loof hem met harp en lier,
  4 loof hem met DANS en tamboerijn,
  loof hem met snaren en fluit.

  5 Loof hem met klinkende bekkens,
  loof hem met slaande cimbalen.
  6 Alles wat adem heeft, loof de HEER.

  Halleluja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s