Stem katholiek!

Morgen zijn de Tweede-Kamerverkiezingen en voor alle katholieken (en alle anderen) die nog steeds niet weten waarop ze moeten stemmen, geef ik hierbij het advies: stem katholiek!

Voorkeur
Nu is er tegenwoordig wel geen zuiver katholieke partij meer, maar in het CDA zijn katholieken nog steeds goed vertegenwoordigd. Wie daarom een katholieke stem wil uitbrengen kan daarom het beste een voorkeursstem uitbrengen op een katholieke kandidaat van deze partij.

Enkele bekende en minder bekende katholieken op de CDA-lijst zijn bijvoorbeeld:

nr. 2: Maxime Verhagen

nr. 3: Maria van der Hoeven

nr. 35: Jos Hessels (zie zijn homepage www.jos-hessels.nl en een interview in het Katholiek Nieuwsblad)

nr. 53: Hein Pieper (zie interview in het Katholiek Nieuwsblad)

Standpunten
Hoe meer katholieken op het CDA stemmen, hoe meer recht dat ons geeft om ook onze standpunten in het beleid van deze partij terug te zien. Dat kan door lid te worden van het CDA om zo intern de katholieke stem te laten horen en het katholieke element in de partij te versterken, maar het kan bijvoorbeeld ook door de kandidaat waarop je hebt gestemd per brief of e-mail kenbaar te maken wat je aanspreekt of waarvoor je meer aandacht zou willen.
Hoe meer katholieken lid van het CDA worden/blijven en/of het CDA aanspreken, hoe meer gewicht ook de stem van het kerkelijke leergezag krijgt. Als de partij merkt dat er een zelfbewuste katholieke achterban is, dan zal ze daar ook naar moeten luisteren en kan ze ook minder makkelijk heen om wat de bisschoppen te zeggen hebben.
Natuurlijk kan de dreiging op een andere partij te gaan stemmen ook druk op het CDA uitoefenen, maar wanneer dat gebeurt is het eigenlijk al te laat. Dus om het zover niet te laten komen, danwel om daarvan terug te keren, is het goed om te proberen het CDA positief aan te spreken en niet "met de voeten" te stemmen.

Stemadvies
Misschien zullen sommigen een expliciet stemadvies niet gepast vinden omdat ze het een persoonlijke zaak vinden, een kwestie van wat het eigen geweten zegt. Ook de bisschoppen spreken zich tegenwoordig immers niet meer expli- ciet voor deze of gene partij uit, maar beperken zich tot opmerkingen over bepaalde maatschappelijke onderwerpen. Dat is al zo sinds het tamelijk contraproductief gebleken Bisschoppelijk Mandement van 1954, waarin de bisschoppen voor het laatst een duidelijk stemadvies gaven.
Hoewel een bisschoppelijk stemadvies tegenwoordig waarschijnlijk ook nog tamelijk contraproductief zou uitpakken, meen ik toch dat daar op zich niets tegen is. De taak van het kerkelijke leergezag is immers het ‘adviseren’ van de gelovigen. Op het terrein van bijvoorbeeld de seksuele moraal zijn die adviezen soms behoorlijk concreet en vergaand, dus waarom dan niet ook meer concrete adviezen geven als het gaat om de politiek?
Wanneer de bisschoppen geen duidelijke richting aangeven en het stemmen aan ieders individuele geweten overlaten, dan moeten ze ook niet vreemd staan te kijken als er partijen aan de macht komen die wetgeving maakt die lijnrecht tegenover de leer van de Kerk staat…

Bexc3xafnvloeding
De Kerk richt zich in eerste instantie tot haar gelovigen, maar daarnaast ziet zij het ook als haar taak om publieke moraal voor alle mensen te verkondigen. De individuele moraalopvattingen van mensen zijn immers niet alleen in het klein, maar ook in het groot erg belangrijk (het verbeteren van de wereld begint immers bij jezelf).
Tegenwoordig luisteren mensen echter steeds minder naar de stem van de Kerk, waardoor ze meer bexc3xafnvloed worden door de politieke en maatschappelijke om- standigheden. Welke partijen de regering vormen is dus ook voor individuele morele opvattingen van groot belang. Denk daarbij aan wat onder "Paars" allemaal mogelijk gemaakt is.
Daarom is het dus van groot belang dat vanuit de Kerk duidelijk wordt aangegeven op welke partij(en) katholieken het beste kunnen stemmen. Zie voor welke keuze daarbij het meest bij het Katholicisme past de eerdere logs CDA of Christen- Unie I en CDA of ChristenUnie II.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s