Katholieke kleuren

Deze weblog is uitgevoerd in de kleuren rood, geel en wit. Die kleuren zijn bewust gekozen omdat het de kleuren van het Katholicisme zijn.

Oorsprong
Geel en wit zal voor de meeste mensen wel duidelijk zijn, aangezien dat de kleuren van de vlag van het Pausschap en daarmee ook van Vaticaanstad zijn.
Rood is wat minder bekend, maar gold in de Middeleeuwen als de kleur van de Kerk, vaak samen met geel/goud.
De combinatie van geel en wit was volgens de regels van de wapenkunde niet toegestaan, maar een uitzondering daarop was het wapen van het vroegere koninkrijk Jeruzalem, bestaande uit een wit veld met een gouden Jeruzalems- kruis.

Wapen
De combinatie van deze drie kleuren is terug te vinden in het wapen van het Pausschap, tevens het wapen van Vaticaanstad: een rood schild met daarop de schuinge- kruiste sleutels, een witte en een gele, of in de correcte termen uit de heraldiek (wapenkunde): xc3xa9xc3xa9n van zilver en xc3xa9xc3xa9n van goud.

Symboliek
Naast het feit dat rood en geel/goud de meest heldere en felle kleuren zijn, hebben ze ook een krachtige symboliek:
Rood staat voor vuur, liefde en bloed: het vuur van de Heilige Geest, de Liefde van God en het bloed van Christus en de martelaren.
Geel/goud staat voor rijkdom en puurheid: de rijkdom van het geloof, de traditie en de Kerk en de puurheid van de waarheid die Christus is.
(Wit is eigenlijk geen kleur, maar heeft wel symbolische betekenis:)
Wit/zilver staat voor wijsheid en zuiverheid: de wijsheid die voortkomt uit de Waarheid en die leidt tot een zuiverheid die in het Hiernamaals volkomen zal zijn.

Andere kleuren
Universeel en alomvattend als het Katholicisme (letterlijk) is, kunnen voor katholieke vormgevingen in principe alle kleuren van de regenboog gebruikt worden, net hoe een bepaalde kleur of kleurencombinatie in een bepaald specifiek geval het beste past of tot zijn recht komt.
Zo kunnen gedekte en sobere tinten passend zijn daar waar het gaat om bezinning en inkeer en felle en vrolijke kleuren daar waar blijdschap en vreugde tot uitdrukking gebracht mag worden.

Krachtig
Maar voor de Kerk en het Katholicisme als geheel zijn eigenlijk alleen de genoemde kleuren rood en geel, in combinatie met wit, krachtig genoeg om de waarachtigheid, de inspiratie, de kracht, de waardigheid en de rijkdom ervan uit te drukken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s