De pauselijke rode hoed

Al eerder is op deze weblog aandacht besteed aan de pauselijke kledij (zie de logs Pauselijke verrassing en Over de pauselijke kledij).
Daarom deze keer aandacht voor de pauselijke rode hoed, die paus Benedictus XVI voor het eerst droeg tijdens de wekelijkse woensdagaudixc3xabntie van eergisteren.

Saturno
Deze hoed wordt wel de saturno genoemd, omdat hij met zijn bolvorm en brede rand lijkt op de planeet Saturnus met zijn brede ringen. Verder is deze hoed uitgevoerd in helder rode stof, met een goudgele zoom en met een van goudgeel borduursel voorziene band om de bol.
Het model van deze hoed komt overeen met de zgn. capello Romano, de (zwarte) hoed die geestelijken volgens de traditie alleen in Rome mochten dragen, maar die door priesters die in Rome gestudeerd hadden ook daarbuiten gedragen werd. Zo werd deze hoed een voor geestelijken kenmerkend kledingstuk, dat vroeger ten zuiden van de grote rivieren ook in Nederland een bekend verschijnsel was.

Weersomstandigheden
De rode hoed behoort traditioneel tot de dagelijkse kledij van de paus en meer bepaald tot de kledingstukken voor bijzondere weersomstandigheden, waartoe ook de rode mantel en de zgn. camauro (zie Pauselijke verrassing) behoren.
Normaliter gaat de Paus gekleed in de witte toga, waar hij bij koude de camauro kan opzetten en/of de rode mantel kan dragen en zich bij felle zon dus door deze rode hoed kan beschutten.

Traditie
Heeft Benedictus XVI met het dragen van de camauro een oud gebruik nieuw leven ingeblazen, de rode pauselijke hoed was bij zijn voorgangers vrijwel ononderbroken in gebruik. Bij Johannes Paulus II en Paulus VI niet erg vaak, bij Johannes XXIII daarentegen weer wel, zoals regelmatig op oude foto’s te zien is.

Links
– Zie ook: "Benedictus XVI getooid met saturno"
– En voor afbeeldingen: Capelli e Galeri, waaronder echter ook de galero die aan kardinalen was voorbehouden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s