Zalig!

Gisteren is de uitslag bekend gemaakt van de door www.katholieknederland.nl gestelde vraag: "wat is het meest katholieke woord?"

De meeste stemmen kreeg het woord zalig

Daarmee kan zalig doorgaan als het woord dat het meest typerend is voor katholieken en het Katholicisme. Een uitgebreide toelichting en reacties zijn te lezen in het betreffende artikel op genoemde website.

Zalig is typisch katholiek waar het de wensen voor Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen betreft: alleen katholieken wensen elkaar een "zalig Kerstfeest", terwijl protestanten een "gezegende Kerst" en niet gelovigen doorgaans "fijne/prettige Kerstdagen" wensen.

Ook staat zalig voor degenen die vanwege hun heilige levenswijze door de Kerk zalig verklaard zijn en alszodanig in beperkte kring vereerd mogen worden (heiligverklaarden mogen wereldwijd vereerd worden).

Tenslotte past ook zalig in de betekenis van lekker, heerlijk, fijn, luchtig en hemels goed bij de Bourgondische levensstijl die zo kenmerkend is voor het Katholicisme en waarin dit geloof zich onderscheidt van het meer sobere protestantisme en de meer strenge islam.

5 gedachten over “Zalig!

  1. Ik heb het ook gelezen op rk.nieuwsnet. Het is inderdaad een erg katholiek woord, maar ik had toch niet verwacht dat dit bovenaan zou eindigen. Ikzelf zou eerder voor ‘heilig’ hebben gekozen. Dat intrigeerde me wel en anderen ook, want niet iedereen begreep deze uitslag. Het is wel een mooi woord, vind ik, ‘zalig’.

  2. Heilig is denk ik weer net iets “te heilig”… katholieken hebben toch vaak zoiets van: zalig is al fijn genoeg – zuivere heiligheid is en blijft natuurlijk het ideaal, maar wij katholieken weten, anders dan protestanten, dat er meer is dan alleen het hoge ideaal, dat het leven meestal vallen en opstaan is en desondanks goed kan zijn…

  3. Maar kennen ook de heiligen niet het vallen en opstaan? Het is juist interessant in heiligenlevens te lezen dat ook zij vaak vanuit een niet bepaald heilige positie gekomen zijn: Paulus die voorheen christenen vervolgde, Franciscus die erop los feestte voordat hij tot God kwam en athexc3xafsten die tot inkeer kwamen. Voor mij staat het woord heilig dan eigenlijk niet meer zo ver weg. Maar goed, de uitslag was anders en zalig verwijst ook naar Zalig Pasen etc. dus dat is voor veel mensen erg herkenbaar als zijnde katholiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s