Paradijzen

Het Christelijke en Katholieke geloof belooft geen paradijs op aarde, maar wel in het hiernamaals. Tegenwoordig geloven mensen echter liever in de mogelijkheid van een paradijs op aarde, hier en nu, dan in een paradijs in een hiernamaals waar wij ons hele leven op moeten wachten, een leven dat bovendien steeds langer duurt…

  Maar, het waren (en zijn) juist de beloftes van een paradijs op aarde die hebben geleid tot de meest verschrikkelijke gevolgen! De 20e eeuw heeft dat als geen ander tijdperk laten zien. Stalin, Hitler, Mao en vele anderen beloofden een paradijs op aarde en wij weten wat de gevolgen waren… In de paradijzen die zij beloofden was voor bepaalde mensen namelijk geen plaats. Die werden zonder pardon verwijderd, met in totaal iets van een slordige 150 miljoen doden als resultaat..

  En tegenwoordig? Worden ons ook tegenwoordig niet paradijzen op aarde belooft? Door de economie die alles te koop aanbiedt? Door de wetenschap die alles maakbaar maakt en dan vooral de medische wetenschap die ons leven maakbaar wil maken? Door de media die alle mogelijke amusement en informatie aanbiedt?

  Maar zijn deze paradijzen wel echte paradijzen? Is iedereen daarbij wel gewenst? Of zouden sommige mensen het paradijs alleen maar verstoren en ziet men die liever niet, zou men die mensen liever verwijderen? Is er in de economie wel plaats voor mensen voor wie geld verdienen en het net zo hard weer uitgeven niet het belangrijkste is? Is er bij de wetenschap wel plaats voor mensen die niet streven naar materixc3xable perfectie, die niet alles hoeven te weten en te beheersen? Is er in de medische wereld wel plaats voor mensen die niet streven naar de perfecte mens, die dan geen mens meer is? Is er in de media wel plaats voor mensen voor wie er nuttiger dingen zijn dan amusement en het vergaren van nutteloze informatie?

  Hierbij heb ik dan nog niet eens gesproken van die mensen voor wie deze paradijzen in de verste verte niet haalbaar zijn. Mensen die gehandicapt, arbeidsongeschikt of werkloos zijn, mensen in de Derde Wereld en ga zo maar door…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s