Eerste Nederlandse zaligverklaring

Gistermiddag vond in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond de eerste zaligver- klaring op Nederlandse bodem plaats!

In een plechtige eucharistieviering, die werd voorgegaan door de aartsbisschop van Utrecht, Adrianus kardinaal Simonis en die werd bijgewoond door vele bisschoppen, religieuzen en gelovigen werd Maria-Teresa Tauscher zalig verklaard.

De zaligverklaring van Maria-Teresa in de kathedraal van RoermondHet moment van de consecratie, met op de achtergrond een afbeelding van de nieuwe zaligeHij deed dit in opdracht van paus Benedictus XVI, die heeft besloten dat zaligverkla- ringen voortaan zullen plaatsvinden in het bisdom waar de zaligverklaarde is gestor- ven en begraven.Voordien werden zowel de zalig- als de heiligverklaringen altijd door de Paus zelf uitgesproken, meestal in Rome. Nu doet de Paus zelf alleen nog de heiligverklaringen.Dit nieuwe gebruik komt voort uit het principe dat een zaligverklaarde alleen lokaal vereerd wordt c.q. mag worden, terwijl een heiligverklaarde in de gehele wereldkerk vereerd wordt en mag worden.

Maria-Teresa Tauscher (1855-1938), die met haar kloosternaam Maria-Teresa van de Heilige Jozef heette, was de stichteres van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. Deze congregatie zet zich in vele landen in voor kinderen, daklozen, armen en zieken. Zij is begraven in Sittard, in het bisdom Roermond, waar ook het moederhuis van haar congregatie is gevestigd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s