1 jaar Benedictus XVI

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat Joseph kardinaal Ratzinger in conclaaf werd gekozen tot de nieuwe Paus en daarbij de naam Benedictus XVI aannam.

De nieuw gekozen paus Benedictus XVI verschijnt op het balkon van de Sint-PietersbasiliekDe nieuw gekozen paus Benedictus XVI verschijnt op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek

Hoewel kardinaal Ratzinger hoog op de lijstjes van Papabili stond, was het voor velen toch een verrassing dat uitgerekend hij tot de opvolger van de extraverte en charis- matische Johannes Paulus II gekozen werd. Ratzinger gold immers als een introverte intellectueel, die bovendien, in zijn hoedanigheid van “bewaker van de geloofsleer” als tamelijk streng te boek stond…

In het afgelopen jaar is Ratzinger als Benedictus XVI echter snel in zijn nieuwe “rol” gegroeid: zijn publieke optreden is vlotter geworden, in kleinere kring geldt hij als zeer aimabel en zijn populariteit is zo mogelijk nog groter dan die van wijlen paus Johannes Paulus II…!

Ook zijn eerste encycliek, Deus Caritas Est, is algemeen goed ontvangen en wordt geprezen om de milde, gedegen en genuanceerde benadering van het fenomeen Liefde, zowel in theologische als in meer praktische zin.

Naast zulke inhoudelijke zaken heeft Benedictus, verrassend genoeg, ook van zich laten spreken waar het om uiterlijkheden gaat: enerzijds is hij begonnen met het pauselijke pallium weer te dragen in de vorm die het in het eerste millenium had en is hij ook de traditionele pauselijke koorkledij en de camauro weer gaan dragen (zie daarover: Over de pauselijke kledij en Pauselijke verrassing).
Anderzijds heeft hij de tiara (driekroon) op het pauselijke wapen vervangen door een mijter en heeft hij afstand gedaan van de titel Patriarch van het Westen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s