Carnaval

Deze dagen, vlak voor Aswoensdag, zijn het hoogtepunt van het Carnaval. Dit wordt gevierd met uitbundige optochten van praalwagens, verkleedpartijen en bijeenkomsten met veel Wein, Weib und Gesang. Ook wordt plaatselijk een Prins Carnaval gekozen, die met zijn Raad van 11 tijdelijk het bestuur overneemt van de stad, die in Brabant voor die gelegenheid zelfs een andere naam krijgt (Den Bosch wordt bijv. Oeteldonk).

Betekenis
Deze gebruiken en tradities laten duidelijk zien wat de meer symbolische betekenis van Carnaval is, namelijk het uitbeelden van de ‘omgekeerde wereld’: het stadsbe- stuur komt in handen van Prins Carnaval, met autoriteiten waar je normaal respect voor hoort te hebben, wordt nu de spot gedreven, door je te vermommen en te verkleden kan en mag je je anders voordoen dan normaal en waar het normaal onfatsoenlijk en onverstandig is om ongeremd te feesten en te drinken, daar is dat met Carnaval voor xc3xa9xc3xa9n keer toegestaan.

Omgekeerde wereld
De gedachte daarachter was (en is) dat daarmee een uitlaatklep wordt geboden voor de behoeften die vele mensen hebben om eens lekker uit de band te springen, maar ook voor de behoefte om frustraties en kritiek te uiten.
Wat de meer lichamelijke en consumptieve behoeften betreft, geeft Carnaval nog eenmaal de gelegenheid om die maximaal te bevredigen, voordat met Aswoensdag de Vastentijd begint en soberheid, bezinning en beheersing het parool is.
Tenslotte laten alle carnavalsuitingen als uitbeelding van de “omgekeerde wereld”, zien wat de gevolgen zijn als mensen zich niet beheersen, zich laten gaan en zich als het ware laten bexc3xafnvloeden door duivels, demonen, heksen en wat dies meer zij. Carnaval houdt ons op deze manier een spiegel voor, die ons (hopelijk) het belang van inkeer en omkeer, in het bijzonder in de aanstaande Vastentijd doet inzien.

Oorsprong
Op grond van zulke overwegingen heeft de Kerk in de Middeleeuwen de carnavals- vieringen toegelaten en daarmee gekerstend. Oorspronkelijk gaan deze vieringen waarschijnlijk terug op een combinatie van een Romeins lente- en een Germaans offerfeest.
De herkomst van de naam Carnaval kan zowel van carrus navalis (de blauwe scheepskar die met Carnaval door de straten werd getrokken) als van carne(m) levare (verwijderen van het vlees) komen.

Varianten
Hoewel carnaval een typisch katholiek feest is, is het in sommige landen en streken dermate inge- burgerd dat het ook door niet-katholieken wordt gevierd. Ook wordt Carnaval niet overal vooraf- gaand van de Vastentijd gevierd: in Belgixc3xab en Zwitserland viert men het bijv. in het weekend nxc3¡ Aswoensdag.
Anders dan in onze koude streken is het Carnaval in Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilixc3xab (Rio de Janeiro!) en diverse Antilliaanse eilanden, in alle opzichten een stuk warmbloediger en uitbundiger. Om dat ook hier ten lande zo te kunnen beleven, is door met name Antilliaanse immigranten het Rotterdamse Zomercarnaval opgezet.

Afgeleide
De Zuid-Amerikaanse carnavalsvieringen, maar ook het beroemde Mardi Gras in New Orleans, vormen met hun extravagante en tamelijk onverbloemd erotische uitingen tevens een gelegenheid waarin homo’s zich kunnen uitleven op een manier die normaal in de Zuid-Amerikaanse macho-cultuur niet geaccepteerd is.
En net zoals het bovengenoemde Zomercarnaval is afgeleid van het oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse Carnaval, zo zijn de extravagante uiterlijkheden daarvan ook in diverse landen overgenomen door de demonstraties voor homo-emancipatie.
Vaak roepen die demonstraties en parades sterke afkeuring op, maar wanneer we ze zien als afgeleiden van het Carnaval en daarbij de hierboven beschreven betekenis daarvan in het oog houden, dan zijn ze niet veel meer of minder erg dan het gewone Carnaval: namelijk uitbeelding van de “omgekeerde wereld”, niet meer en niet minder…

Links
De omgekeerde wereld van vastenavond
Carnaval op http://www.klap.net
Carnival bij Wikipedia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s