Dubbel-bisdom…

Het wapen van het bisdom GroningenVandaag vieren de bisdommen Rotterdam en Groningen dat zij 50 jaar geleden zijn opgericht.
In Rotterdam werd dat herdacht met een plechtige eucharistie- viering waar ook prins Willem Alexander en prinses Maxima bij aanwezig waren.
In Groningen werd ter gelegenheid van dit jubileum bekend gemaakt dat het bisdom voortaan Groningen-Leeuwarden zal heten.

Historisch
Met deze naamswijziging wil men het oude bisdom Leeuwarden in herinnering roepen, dat in 1559 werd opgericht, maar door de Reformatie al na enkele decennia aan zijn eind kwam. Tevens zou het "bijdragen tot een goede uitoefening van de zielzorg wanneer rekening wordt gehouden met de verscheidenheid van het Godsvolk en de eigen aard van aardrijkskundige en historische personen of plaatsen", zoals de officixc3xable goedkeuring van de naam door het Vaticaan vermeldt.

Eenheid
Hoe aardig deze redenering ook klinkt, toch gaat er met de dubbele naam een belangrijk symbolisch element verloren: een bisschop staat als vertegenwoordiger van Christus namelijk voor de eenheid. Zijn bisdom wordt genoemd naar de stad waar hij zijn zetel heeft en zoals de persoon van de bisschop de geestelijke spil van de rondom hem verzamelde gelovigen is, is ook de bisschopsstad het centrum van het bisdom.

Hogerop
Door een bisdom naar twee steden te noemen wordt afbreuk aan deze symbolisering van en dit uitzicht op eenheid gedaan. Vernoeming naar twee steden is het buigen voor al te menselijk en kleinburgerlijk provincialisme, is kijken naar beneden in plaats van naar boven…
De bisschop en zijn zetel zijn weliswaar aardse realiteiten, maar moeten juist daarom naar boven verwijzen, naar de Paus te Rome en naar Christus in het Hemelse Jeruzalem – xc3xa9xc3xa9n en onverdeeld!

Alternatief
Er zijn wel meer bisdommen met een dubbele naam, denk aan Mechelen-Brussel en Mxc3xbcnchen-Freising, dus er is een precedent voor de actie van het bisdom Groningen, zij het dat het in de genoemde gevallen gaat om oude en eerbiedwaardige bisdommen, terwijl het bisdom Leeuwarden maar een heel kortstondig bestaan heeft gekend.
Anderzijds is het een goed gebruik in de Kerk om oude plaatsen waar geen bisschop meer resideert te vergeven aan titulair bisschoppen. Dat zijn bisschoppen die wel gewijd zijn, maar zelf geen zetel hebben en bijv. als hulpbisschop of nuntius fungeren. Zij krijgen dan zo’n oude zetel toegewezen, waarmee de herinnering daaraan levend wordt gehouden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s