Maria Lichtmis

Vandaag, 2 februari, is het feest van Maria Lichtmis. In vroeger eeuwen was dit een bekende kerkelijke feestdag, maar tegenwoordig zegt het de meeste mensen weinig of niets meer en zijn de oude gebruiken vaak in vergetelheid geraakt.De opdracht in de tempelOp Maria Lichtmis wordt herdacht en gevierd dat Jezus naar de tempel werd gebracht om daar, volgens de Joodse wet, 40 dagen na de geboorte, een reinigingsritueel te onder- gaan en aan God te worden opgedragen. Daarom heet dit feest tegenwoordig officieel "de opdracht van de Heer in de tempel".

Getuigen hierbij waren de oude Simeon, over wie voorzegd was dat hij niet zou sterven voordat hij de Messias had gezien, en de profetes Anna. Beide staan symbool voor het uitzien naar de verschijning van de Verlosser.

In de kerkelijke traditie werd is dit uitzien naar Christus, het Licht van de wereld, gesymboliseerd door kaarslicht, waarmee voor deze gelegenheid het altaar extra rijkelijk is verlicht. Tevens worden tijdens de Mis, die begint met een kaarsen/lichtprocessie, de kaarsen gewijd. Hiervan komt de naam "Lichtmis".

Met dit feest werd tevens een heidens gebruik gekerstend, waarmee met het langer worden van de dagen, werd uitgezien naar de naderende lente.

De liturgische kleur voor het feest van Maria Lichtmis is wit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s