Eerste encycliek Benedictus XVI

Vandaag is de eerste encycliek van paus Benedictus XVI verschenen. Deze encycliek is op 25 december van het vorige jaar ondertekend en heeft als titel Deus Caritas Est.
Dat dit stuk pas wat later is gepubliceerd komt naar verluidt doordat de vertaling van het Duitse origineel naar het officixc3xable Latijn en vandaaruit naar de diverse andere talen, langer duurde dan verwacht.

Rondschrijven
Een encycliek is naar de letterlijke betekenis van dat woord een rondschrijven, waarin de Paus een bepaald maatschap- pelijk, kerkelijk of theologisch onderwerp in het kader van het katholieke geloof aan de orde stelt. Tevens kan de Paus daarin enkele van zijn eigen nuances aanbrengen en zienswijzen laten doorschemeren.
Encyclieken worden geschreven wanneer de Paus daar aanleiding voor ziet. In de loop van de geschiedenis zijn er in totaal al zo’n 294 verschenen. De titel van een encycliek wordt gevormd door de beginwoorden van de tekst. Deze nieuwste encycliek begint dus in het Nederlands met de woorden: God is Liefde…

Thema
Het onderwerp van deze eerste encycliek van de in april 2005 gekozen paus Bene- dictus XVI is een tamelijk theologische uiteenzetting over de liefde.
De encycliek bestaat uit twee delen: het eerste deel is getiteld ‘Eenheid van de liefde in de schepping en de heilsgeschiedenis’ en gaat vooral over de Liefde van God, die speciaal in Christus tot uiting is gekomen en die ook van toepassing is op de liefde tussen man en vrouw.
Het tweede deel heeft als titel ‘Caritas, Uitoefening van de liefde door de Kerk, die liefdesgemeenschap is’ en gaat over de naastenliefde zoals die door mensen onderling en vanuit de Kerk wordt beoefend.

Tekst
Zie voor de complete tekst van deze encycliek de website van het Vaticaan met vertalingen in het Duits en in het Engels. Een Nederlandse vertaling zal binnenkort verschijnen, enkele belangrijke passages zijn al in het Nederlands te lezen op www.kerknet.be.

Update
8 febr.: De volledige tekst van de encycliek is inmiddels in het Nederlands beschikbaar op www.rkdocumenten.nl!
9 febr.: de officixc3xable Nederlandse vertaling is beschikbaar:
– als Word-document bij het Katholiek Nieuwsblad
– als PDF-file bij www.katholieknederland.nl

Advertenties

4 thoughts on “Eerste encycliek Benedictus XVI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s