500 jaar Zwitserse Garde

Vandaag bestaat de Zwitserse Garde precies 500 jaar. Met een speciale Mis in de Sixtijnse kapel beginnen de diverse activiteiten waarmee dit feit wordt herdacht.

De Zwitserse GardeDe Zwitserse Garde is wereldberoemd vanwege de soldaten die in hun kleurrijke historische uniformen de Paus begeleiden en bewaken. De Garde bestaat uit 110 man en is daarmee xc3xa9xc3xa9n van de kleinste, maar ook xc3xa9xc3xa9n van de oudste legerkorpsen ter wereld.

Vroeger was de Zwitserse Garde een echt legerkorps, maar tegenwoordig is het meer een militaire politie, vergelijkbaar met onze Marechaussee. Hoewel de gardisten in het openbaar traditionele 16e eeuwse uniformen en wapens (hellebaard en zwaard) dragen, zijn ze wel degelijk ook getraind in en bewapend met moderne vuurwapens.

De Zwitserse Garde is opgericht op 22 januari 1506, toen paus Julius II extra manschappen nodig had vanwege de roerige situatie in die dagen. De keuze viel op Zwitsers, omdat dat toendertijd goede en betrouwbare huurlingen waren. Sindsdien bestaat de Zwitserse Garde louter uit jonge mannen met de Zwitserse nationaliteit, katholieke geloofsovertuiging en onberispelijk gedrag.

Links
– Officixc3xable homepage: www.schweizergarde.org
– Informatie in het Duits en Engels op Vatican.va
– Fraaie fotoserie op Stern.de

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s