Schaapherders

Dit is geen verlate kerstvertelling, maar gaat over een beeldspraak die men in de Middeleeuwen gebruikte om symbolisch de functie van de verschillende maatschap- pelijke groepen uit te drukken.

Men onderscheidde in de samenleving 3 groepen: de herders, de waakhonden en de schapen:

De herders waren de geestelijkheid, die de taak hadden om de schapen (de gelovigen) te leiden naar plaatsen waar voldoende (geestelijk) voedsel voor hen was. Om de schapen daarbij bijeen te houden en ze te beschermen tegen de bedreiging door roofdieren (de duivel), gebruikten de herders waakhonden of herdershonden.

De waakhonden waren de wereldlijke overheden, die op aanwijzing van de herders de schapen bijeen hielden en beschermden tegen aanvallen door roofdieren, die het op van de kudde afgedwaalde schapen hadden voorzien.

De schapen tenslotte waren de gewone gelovigen die voor hun (geestelijke) voedsel afhankelijk waren van de plaatsen waarnaar de herders hun leidden en die tegen bedreiging door de roofdieren beschermd werden door de waakhonden.

Advertenties

5 thoughts on “Schaapherders

  1. Grappig, deze beeldspraak. Ik wens je een Zalig Nieuwjaar en ook nog gefeliciteerd met je verjaardag (ik las hier net dat je jarig bent geweest)! Groet, Chiara 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s