Pauselijke verrassing

Paus Benedictus XVI met de camauro opGisteren verscheen paus Benedictus XVI bij de wekelijkse woensdagaudixc3xabntie met een wel heel onverwacht en opvallend hoofddeksel op. Vele bezoekers zullen hebben gedacht dat de Paus een kerstmannenmuts ophad: rood fluweel met een rand van wit (kunst)bont…

Degenen die echter wat beter op de hoogte zijn van de pauselijke geschiedenis en tradities zagen echter meteen dat het hier ging om de zgn. camauro, het sinds de Middeleeuwen door de Pausen gedragen hoofdkapje, dat op vele oude schilderijen te zien is.

De camauro is voor het laatst door paus Johannes XXIII (1958-1963) gedragen, maar is nu door de huidige Paus weer in ere hersteld. Dat is geheel in lijn met het feit dat Benedictus XVI sinds zijn aantreden ook de traditionele pauselijke koorkledij weer is gaan dragen.

Paus Benedictus XIV (1740-1758) gekleed in de pauselijke koorkledij met camauro en staatsiestolaDeze eveneens van oorsprong middeleeuwse dracht bestaat uit een over de witte toga gedragen superplie (halflang wit koorhemd, vaak met kant versierd), met daaroverheen een mozetta (schoudermantel), die in de zomer van paars-rode zijde en in de winter van rood fluweel is.

Met de camauro heeft de huidige Paus bijna alle traditionele pauselijke kledingstukken, die in de afgelopen decennia langzaam in ongebruik waren geraakt, weer in gebruik genomen.

Wel lijkt de nieuwe camauro nog een beetje voorbarig gemaakt te zijn, want de snit is een tikkeltje grof, waardoor het net iets teveel op een goedkope kerstmannenmuts lijkt. De vroegere camauro’s sloten wat strakker om het hoofd en hadden een smallere bontrand.

Al met al vormt deze hernieuwde invoering van de traditionele pauselijke kledij ook visueel wel een mooi tegenwicht tegen de alomtegenwoordige, maar inhoudelijk weinig om het lijf hebbende kerstman!

(zie ook de eerdere log: Over de pauselijke kledij)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s