Kruisbeeld in de rechtzaal

Zo nu en dan is er in het buitenland ophef over het feit dat er in katholieke landen een kruisbeeld in rechtzalen hangt. Niet-katholieke of niet-gelovige burgers of zelfs rechters nemen daar dan aanstoot aan en beroepen zich daarbij op een scheiding van Kerk en staat e.d.

Toch vervult een kruisbeeld in een rechtbank een zeer belangrijke rol: het herinnert namelijk alle betrokkenen aan het feit dat onze aardse rechtspraak ‘slechts’ onvolmaakt mensenwerk is. Het spoort de rechters, de officier van justitie en de advocaten aan tot nederigheid en verantwoordelijkheidsbesef, de veroordeelde tot berouw en bied de slachtoffers troost.

Het beeld van de gekruisigde Christus laat zien hoe God zich met de lijdende mens vereenzelvigt en hoe Hij daardoor de mensheid heeft verlost van schulden die wij zelf niet kunnen inlossen en hoe Hij ons heling biedt voor wonden die wij zelf niet kunnen helen!

Pas in dat besef van onze eigen beperktheid en daarmee in dat van wat niet aan ons, maar aan God is, komt de menselijke waardigheid meer en principieler naar voren, dan in welk wetboek of verdrag met grond- of mensenrechten dan ook…

Advertenties

2 thoughts on “Kruisbeeld in de rechtzaal

  1. Ik kom je even een goede week toewensen. Ben komende week weg, dus dan kan ik geen ‘rondje’ maken langs mijn favoriete christelijke weblogjes… Blijf bloggen, ik lees je stukken graag! Groet, Chiara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s