Iets over Eucharistie

Afgelopen week is in het Vaticaan de drie weken durende bisschoppensynode over de Eucharistie geopend. Op deze synode zijn ruim 200 bisschoppen, kardinalen en (andere) deskundigen bijeengekomen om onder leiding van de Paus te spreken over de betekenis en de rol van de Eucharistie in de huidige tijd.

Tevens is ook dit jaar 2005 door de Paus uitgeroepen tot het Jaar van de Eucharistie, waarin diverse speciale activiteiten plaatsvinden ter verdieping en bezinning op dit centrale fenomeen van het Katholicisme.

De Eucharistie is het centrale Mysterie van het katholieke geloof en houdt kort gezegd in dat tijdens de Mis, die tegenwoordig vaak ook Eucharistieviering wordt genoemd, de hostie onder aanroeping van de Heilige Geest verandert in het Lichaam van Christus (de zogeheten transsubstantiatie). Door deze hostie te ontvangen en tot zich te nemen worden de gelovigen deel van dat Mystieke Lichaam, met de bedoeling te leven, te sterven en uiteindelijk te verrijzen, zoals Christus leefde, stierf en verrees.

Tegenwoordig kunnen de meeste mensen, waaronder ook veel katholieken, zich weinig meer bij dit Mysterie voorstellen en interpreteren zij het vaak symbolisch, in de zin dat de hostie een symbool is voor het Lichaam van Christus.
In ieder geval zou ook in die visie de geconsecreerde Hostie (d.w.z. na de ‘verandering’ in het Lichaam van Christus) het meest eerbiedwaardige en kostbare symboliseren wat er voor gelovigen is, nl. het Lichaam, het Leven en Sterven van Christus.
Dan is het op zxc2xb4n minst ook gepast om dat ‘symbool’ met de meest mogelijke eerbied te hanteren, te hanteren bijna alsof dat symbool dat Lichaam zelf is.

Afgezien van alle theologische argumenten, zou dan mijns inziens op meer filosofische wijze kunnen worden gezegd, dat als de Hostie, al was het maar als symbool serieus genoeg neemt, dat symbool haast vanzelf datgene wordt wat het vertegenwoordigt, namelijk het Lichaam van Christus. Dit is vergelijkbaar met zoals men in de Oosterse Kerken met ikonen omgaat: het is als het ware alleen al de eerbied die het voorwerp tot iets heiligs of zelfs het Allerheiligste maakt…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s