Heeft God menselijke eigenschappen?

Met name in het Oude Testament van de Bijbel is er geregeld sprake van dat God menselijke eigenschappen lijkt te vertonen. Zo is Hij nu eens boos, dan weer tevreden, nu eens teleurgesteld, dan weer vergevingsgezind en soms lijkt God zich zelfs door mensen op andere gedachten te laten brengen…

Hierop wordt weleens de kritiek gegeven dat door het aan God toedichten van zulke menselijke eigenschappen, God aan ons beperkte denkvermogen wordt aangepast. Dat God wordt gemodelleerd naar het voorbeeld van de mens, of wordt zelfs geconcludeerd dat God een verzinsel van de mens is.

Toch wordt God in de christelijke leer nooit voorgesteld alsof Hij een mens is. Wel blijkt uit het Oude Testament dat God eigenschappen bezit, zoals ook mensen die bezitten. Dat hoeft overigens helemaal geen beperking van God te betekenen. Immers, als God, zoals Christenen geloven, het hoogste en volmaakte Wezen is, dan is Hij mxc3xa9xc3xa9r dan de mens en kan Hij ook menselijke eigenschappen bezitten zonder daarmee tot een mens gereduceerd te worden.
God is namelijk ook de volmaakt Goede en Zijn ‘menselijke’ eigenschappen zijn in die opvatting dan ook, anders dan onze eigenschappen, zuivere eigenschappen.

Enerzijds maken die ‘menselijke’ eigenschappen God behapbaar, maar anderzijds ook weer niet… want zou God juist niet makkelijker door slimme mensen te manipuleren zijn, als Hij een geheel vormeloos en inhoudloos iets was geweest…? Dan had iedereen God zo kunnen voorstellen, zoals hem of haar het beste uitkomt (hetgeen hedentendage vaak de praktijk is)…

Juist als God ook eigenschappen heeft die wij mensen kennen en herkennen, kan Hij een eigen ‘rol’ spelen, dan kan Hij ‘kwaad’ zijn over onrecht en ‘verheugd’ zijn over goede daden, kan Hij ‘verdriet’ hebben over en ‘begaan’ zijn met menselijk leed, enz…. en aangezien mensen de opdracht hebben meegekregen om voor elkaar “zo goed als God te zijn”, zijn Gods ‘menselijke’ eigenschappen tevens ook eigenschappen, geboden, die de mens zich eigen zou moeten maken… om boos en verheugd, rechtvaardig en uiteindelijk zo goed als God te zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s