Cijfers over katholicisme en aids

Exc3xa9n van de zwaarste beschuldigingen aan het adres van de Katholieke Kerk is dat zij door het verbieden van condoomgebruik mede-verantwoordelijk is voor de massale sterfte als gevolg van de ziekte aids, met name in Afrika.

Ik zal hier niet ingaan op de achtergrond van het kerkelijke verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen in het algemeen en van condooms in het bijzonder, maar mij beperken tot de relatie tussen het condoomverbod en de verspreiding van het aidsvirus.

Telkens weer wordt gesuggereerd dat door condoomgebruik te verbieden, de Kerk c.q. de Paus de mensen bewust het risico laat lopen om met het hiv-virus gexc3xafnfecteerd te worden en dat de Kerk daarom mede-verantwoordelijk is voor de vooral in Afrika vaak enorme aantallen hiv-besmettingen en sterfte als gevolg van aids.

Maar zoals ook in het gerenommeerde British Medical Journal werd opgemerkt, blijkt in de praktijk het aantal hiv/aids-besmettingen doorgaans omgekeerd evenredig te zijn aan het aantal katholieken in een land. Op een rijtje gezet blijkt dit voor de landen in Afrika onder de Sahara inderdaad het geval te zijn:

Swaziland: 38,8% hiv/aids – 5,45% katholiek
Botswana: 37,3% hiv/aids – 4,5% katholiek

Lesotho: 28,9% hiv/aids – 51% katholiek
Zimbabwe: 24,6% hiv/aids – 7,85% katholiek
Zuid-Afrika: 21,5% hiv/aids – 7% katholiek
Namibie: 21,3% hiv/aids – 17% katholiek

Zambia: 16,5% hiv/aids – 26% katholiek
Malawi: 14,2% hiv/aids – 19,4% katholiek
Mozambique: 12,2% hiv/aids – 22% katholiek

Tanzania: 8,8% hiv/aids – 25% katholiek
Ivoorkust: 7% hiv/aids – 15,4% katholiek
Kameroen: 6,9% hiv/aids – 25,4% katholiek
Kenia: 6,7% hiv/aids – 25% katholiek
Burundi: 6% hiv/aids – 62% katholiek

Rwanda: 5,1% hiv/aids – 47% katholiek
Dem.Rep.Congo: 4,2% hiv/aids – 50% katholiek
Oeganda: 4,1% hiv/aids – 33% katholiek
Angola 3,9% hiv/aids – 38% katholiek
Madagascar: 1,7% hiv/aids – 23% katholiek

Hieraan kan worden toegevoegd dat in het katholieke Zuid-Amerika, alsmede in de eveneens zeer katholieke Filippijnen de hiv/aids-besmetting nagenoeg overal onder de 1% ligt.
(de cijfers zijn van 2003 – bronnen: www.unaids.org, CIA Factbook en Catholic Hierarchy – Statistics by country)

Hoewel de aids-epidemie een fenomeen met vele facetten is, kan uit bovenstaande cijfers op zxc2xb4n minst worden afgeleid dat deze ziekte niet, zoals al te vaak wordt beweerd, de schuld van de Katholieke Kerk is. Daar waar in zuidelijk Afrika de meeste katholieken leven, is de hiv/aidsbesmetting het laagst, terwijl in landen waar de hiv/aidsbesmetting het hoogst is, (op enkele uitzonderingen na) weinig katholieken leven.

In de rest van de wereld blijkt, afgaande op de cijfers, het katholicisme ook geen extra besmettingen met het hiv-virus tot gevolg te hebben. In de zeer katholieke, maar minder ontwikkelde landen van Zuid-Amerika ligt de hiv/aidsbesmettingsgraad niet eens zo veel hoger dan in de weinig katholieke, maar hoog ontwikkelde Westerse landen.

Hier de cijfers ook nog eens in kaartvorm weergegeven, waaruit overduidelijk blijkt dat de landen waar de hiv/aids-besmetting het hoogst is, niet de landen zijn waar het Katholicisme het sterkst vertegenwoordigt is:


Verspreiding van het Katholicisme (bron: Wikipedia)

Verspreiding van de hiv/aids-besmetting (bron: UNAIDS/WHO)

 

Advertenties

One thought on “Cijfers over katholicisme en aids

  1. Voor wie mocht denken dat de Katholieke Kerk alleen maar dingen veroordeelt en verbiedt: tussen de 25 en 45 procent van alle NGO-hulp aan aids-patixc3xabnten in Afrika wordt door katholieke instellingen verstrekt.

    Zoals onlangs bekend is gemaakt, zullen deze instellingen meer steun gaan krijgen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, omdat kerkelijke organisaties in het algemeen goed zijn voor ruim 70% van alle gezondsheidszorg in Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s